Toppnamnet Eva Nypelius är på semester och kan inte närvara. Så i den stora salen på Visborgsområdet – där fönstren sträcker sig från golv till tak – sitter i stället Johan Malmros, Eva Ahlin och Fredrik Gradelius. Samtliga är centerpartister och ordinarie ledamöter eller ersättare i regionstyrelsen på Gotland.
På bordet framför dem ligger några hophäftade exemplar av partiets skuggbudget för Region Gotland 2025. Rubriken är ”Säkra välfärden och ekonomin”.
– Med vårt budgetförslag skulle regionen göra ett beräknat resultat på 30 miljoner nästa år. Det är mindre än styrets, som räknar på 87 miljoner. Men det är en summa som vi menar är orealistisk, säger Johan Malmros.
Sedan 2022 styrs Region Gotland av en koalition bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna. Tillsammans har de 36 av 71 mandat i regionfullmäktige samt 8 av 15 platser i regionstyrelsen. Det var i den sistnämnda gruppen som majoriteten – med 8 röster mot 7 – förra veckan tog vidare den budget som Johan Malmros nu kallar för ”orealistisk”.
– Bara att ta igen det nuvarande underskottet kommer att kräva mycket. Och att sedan kunna öka med över 80 miljoner till är inte rimligt. Och då skjuter vi ändå till 32 miljoner till sjukvården, medan styret inte ger dem något extra över huvud taget, säger Johan Malmros.
Den fråga som har fått enskilt störst uppmärksamhet i budgetdebatten är ishallsbygget i Visby. Genom ett lån – och därefter driftsstöd – till ishockeyföreningen Visby Roma vill man finansiera en ny ishall på Visborgsområdet. Därigenom hoppas man kunna kringgå de högre kostnader som ett krav på en offentlig upphandling skulle innebära.
Tanken är att bygget ska tillgodose ett ökande behov hos ungdomsidrotten på ön, kunna locka evenemang och i allmänhet öka turistintäkterna på Gotland. Utöver lånet och driftstödet ska regionen dessutom teckna ett nyttjanderättsavtal med Visby Roma, och genom det betala för tillgång till en stor andel ishallstider.
Men oppositionen är – som Helagotland också har rapporterat tidigare – kritisk. De tre centerpartisterna menar att det dels rör sig om en stor utgift i ett tufft ekonomiskt läge, dels att själva frågan inte är tillräckligt analyserad.
– Det är framför allt två saker som är problematiska med den plan som finns. Det ena är att den kan bryta mot lagen om offentlig upphandling. Och det andra är att själva lånet kan bryta mot kommunallagen, säger Johan Malmros och fortsätter:
– Det är oschysst mot Visby Roma om vi ger oss in i något som riskerar att bli överklagat och sedan drar ut på tiden väldigt länge.
Eva Ahlin menar att Visby Romas engagemang i frågan är behjärtansvärt.
– De har lagt ner jättemycket tid och pengar i arbetet för en ny hall. Det är fantastiskt, men i nuläget har vi inte råd, säger hon.
Att diskutera frågan i regionstyrelsen har emellertid inte varit särskilt lätt, enligt Johan Malmros.
– Det har varit svårt att få till ett bra diskussionsklimat. Vi har försökt gå på djupet, men de vill inte prata om det. Det beror kanske på att de redan har bestämt sig, säger han och får medhåll av Eva Ahlin:
– De kanske egentligen inte är överens mellan partierna, och vill inte prata om det för att undvika att försäga sig. Det är bara en spekulation, men man blir ju nyfiken när det inte går att ha öppna diskussioner på möten.
När regionfullmäktige ska besluta om budgeten i november räcker det med att en socialdemokrat eller moderat röstar mot partilinjen för att styret ska tappa sin majoritet. Men att det faktiskt skulle hända ser Eva Ahlin, Johan Malmros och Fredrik Gradelius som osannolikt.
– Jag skulle bli glad om någon visade ett sådant förstånd. Men jag tror nog inte att det sker, säger Fredrik Gradelius.
RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln nämndes inte att Region Gotland enligt plan ska teckna ett nyttjanderättsavtal om ishallen, och därigenom få tillgång till en stor mängd ishallstider. Det sker till en kostnad utöver driftsstödet och lånet.