Mulna dagar ringlar bilköerna långa in och ut från Visby och gator och torg fylls av folk. Karlsöbåten lägger till vid kajen i Klintehamn och Frida Ganshed, verksamhetsledare vid Gotlands besöksnäring, blickar ut över öarna och gärna flera år in i framtiden.
– Vi har som ambition att bli norra Europas mest attraktiva och hållbara resmål 2027. Det är mycket som ska falla på plats på resan dit, säger hon.
Efter förra årets katastrofsommar, då Gotland på grund av pandemin tappade nästan hälften av alla besökare, menar hon att årets sommar och det hårda tryck som just nu råder är viktigare än någonsin.
– Nästa sommar kanske världen har öppnat sig, och då har många möjlighet att resa ut i Europa igen. Den upplevelsen de får här och nu är avgörande för om de då väljer Mallorca eller Gotland, säger Frida Ganshed.
Men att ta väl hand om besökarna för att årets semester ska motsvara deras förväntningar, menar hon, är minst lika viktigt som att skapa acceptans bland gotlänningarna att det är betydligt mer folk på ön.
– Besöksnäringen omsätter 4,5 miljarder på Gotland per år och de pengarna går till renovering av vägar, sjukvård, skola och poliser. Det genererar skatteintäkter och ger också väldigt många sitt första jobb.
Efter sommaren kommer länsstyrelsen tillsammans med Region Gotland och besöksnäringen att summera årets rekordsäsong.
– Det finns utvecklingsmöjligheter och där har vi ett gemensamt ansvar, säger Frida Ganshed och lyfter trafiksituation och köer, tömning av papperskorgar, tillgång till sjukvård och vatten som viktiga bitar att jobba vidare med.
Regionens besöksnäringsstrateg Mats Jansson menar att det är dags att göra något åt trafiksituationen i och omkring världsarvsstaden Visby. Han vill väcka liv i planerna på besöksparkeringar vid tillfarterna, med shuttle-bussar in till stadskärnan.
– Många grönytor i Visby blir tillfälliga parkeringar. Flytta ut dem sommartid, och låt privata krafter sköta transfertransporterna, säger han och nämner de röda dubbeldäckarna som i år kör Visby-Tofta som ett gott exempel.
Även köerna till Fåröfärjan tror Mats Jansson skulle kunna lösas med hjälp av stora parkeringar, i Fårösund.
– Tänk om vi slapp bilarna på Fårö! Gör Fårö till cykelområde med hyrcyklar.Elcyklar har lång räckvidd, säger han och menar att även parkeringarna utanför Visby skulle kunna erbjuda uthyrning av cyklar.
Mats Jansson får medhåll av besökaren Björn Eriksen från Sundbyberg.
– Det vore en bra ide. Många som kommer hit ställer sig nog frågande till att man får köra in i Visby innerstad överhuvudtaget, säger han om parkeringar i utkanterna.
Björns familj besökte trots pandemin Gotland även förra sommaren.
– Det kändes som mycket folk då med, men ute på gatan. I år är det svårare att hitta någonstans att sitta och att boka bord på restaurang är nästan omöjligt, säger han.
Frida Ganshed hoppas att Gotland ska ta efter orter som Åre, och erbjuda besökarna alternativ året runt, för att minska trycket.
– Vi ska bli bättre på att kommunicera vad man kan göra här i april och maj, och alla behöver inte vara i Visby, säger hon och lyfter en idé för framtiden.
Checklistor är populära, och skulle kunna delas ut när besökarna tar färjan hit:
– "5 olika platser att se på Sudret" – på norra Gotland, och så vidare. Sånt gillar folk och det är ett sätt att sprida besökarna över ön.