Det finns ett team som arbetar med personer med ätstörningar, men medarbetarna i teamet behandlar också personer med andra svåra tillstånd.
I teamet ingår bland andra läkare, sjuksköterska, psykolog, psykoterapeut och det finns en sjukgymnast och dietist knuten till teamet.
Näring för att överleva
Det är ett samarbete mellan barnpsykiatrin och vuxenpsykiatrin.
- Ätstörningar är komplicerade tillstånd och behandlingen riggas utifrån vad den enskilde behöver, beroende på i vilken fas de befinner sig. Vi har flera erfarna medarbetare som har ätstörningsutbildning och psykoterapeutiskt utbildning.
Patienter med allvarliga ätstörningar som kräver inneliggande vård är relativt ovanliga på Gotland, kanske någon per år, säger hon.
- För dem som är riktigt dåliga gäller det att först se till att de får i sig näring, för att överleva. Då kan det bli tal om tvångsvård.
Är den som behöver läggas in under 18 år blir det på barnavdelningen på lasarettet, de som är äldre läggs in på den slutna avdelningen inom psykiatrin.
Är det verkligen en lämplig plats för en anorektiker?
- Det kan man naturligtvis fråga sig, men där finns möjlighet att skärma av vissa patienter, säger Christine Senter.
Remissrestriktiv
Behandlingen består mycket av samtalsterapi men också hjälp av en dietist och en sjukgymnast som kan hjälpa till med behandling mot ångest och träning kring kroppsuppfattningen.
Att regionen är restriktiv med remisser till kliniker på fastlandet förklarar hon med att det alltid är bäst om man kan ordna vården på hemmaplan där patienten har sitt kontaktnät och sin vardag. Och att kompetensen att ge sådan vård finns på Gotland.
- Dessutom är det naturligtvis billigare att ge vården på Gotland, vilket gör att pengarna räcker till att hjälpa fler. Men det tar tid att behandla ätstörningar, det finns ingen quick-fix för sådana tillstånd.