Under 2019 och 2020 handlade Region Gotlands teknikförvaltning tjänster för 923 831 kronor från ett konsultföretag baserat på Island. Beställningar gjordes av en anställd vid teknikförvaltningen, som fram till i maj 2020 var handläggare på sin enhet, därefter chef fram till slutet av april i år, då personen i fråga slutade på egen begäran.
Som chef attesterade han fakturor från konsultföretaget, där han själv kom att inneha en ledande position. En faktura som betalades i juli 2020 var på 114 180 kronor, en annan som betalades i december, på 177 640 kronor. Den aktuelle chefen var beslutsattestant. Agerandet är helt i strid mot regionens regelverk för betalningstransaktioner och ett klart fall av jäv.
– När det här upptäcktes, och en hel del annat i upphandlingen av de här tjänsterna som var totalt fel – då kom vi snabbt överens om att gå skilda vägar, säger teknikförvaltningens högste chef, Patric Ramberg.
Formellt sett sade chefen upp sig själv, men enligt Patric Ramberg hade han ingen möjlighet att stanna kvar.
– Det räckte med att han handlat tjänster på ett icke korrekt sätt. Vi tar väldigt hårt på det här, det handlar om hur medborgarnas pengar används, fortsätter han.
Den 26 september 2019 registrerades ett svenskt bolag med samma namn som det isländska företaget. VD för detta bolag är den tidigare chefen på teknikförvaltningen. I styrelsen återfinns det isländska företagets grundare, tillika styrelseordförande. På det isländska företagets hemsida anges också kontaktuppgifter för det svenska bolaget. Allt som allt framstår företagen som ingående i samma koncern.
– Personen i fråga gjorde invändningar om att det inte var samma företag. Men de hänger ihop i en koncernliknande konstellation. I sammanhanget är det ju graverande för honom att det isländska företagets styrelseordförande också sitter i styrelsen för det svenska bolag där han är verkställande direktör, kommenterar Patric Ramberg.
GT har begärt ut all fakturering från företagen i gruppen till Region Gotland, uppgifter om vilka utbetalningar som gjorts och vem som attesterat.
Faktureringen har helt och hållet skett från det isländska företaget. Under 2019, innan det svenska bolaget registrerades, betalade regionen ut 249 172 kronor till konsultföretaget. Det handlade om olika tjänster som rör regionens avfallsdeponier. I april 2019 gjorde den aktuelle chefen beställningar från konsultföretaget.
– Vi hade en diskussion om bisyssla, då han berättat att han utanför anställningen på regionen arbetade med saker inom samma härad som det vi sysslar med. Men då nämndes aldrig det här konsultföretaget, kommenterar Patric Ramberg.
Efter tillkomsten av det svenska bolaget köpte regionen under 2019 tjänster för 179 389 kronor från Island. Inalles handlade regionen för 428 561 kronor under detta år. Under 2020 handlade Region Gotland konsulttjänster för 495 831 kronor – och i flera fall alltså med den avgångne chefen som beslutsattestant. På en invoice (faktura) från konsultföretaget från mars 2020 förekommer chefen som "vår handläggare".
Enligt Patric Ramberg har de beställda tjänsterna utförts. Problemet är hur de upphandlades.
– Regionjurist är inkopplad. Vi har haft diskussioner med Konkurrensverket och i våras gjorde vi en polisanmälan, uppger Patric Ramberg.