I en tidigare artikel har vi berättat om en chef på teknikförvaltningen som attesterade fakturor, trots starka egna intressen i företaget. Den chefen har slutat och agerandet är polisanmält. Också den jävige chefens egen närmsta chef har nyligen måst sluta. Det är två olika skeenden, men med vissa beröringspunkter. Om det sistnämnda ärendet säger teknikförvaltningens högste chef Patric Ramberg:
– I det fallet handlade det om att samarbetet inte fungerade.
Den högre chefen har vid något tillfälle attesterat utbetalningar till konsultföretaget där den underlydande mellanchefen hade intressen.
– Vilket naturligtvis inte är bra, kommenterar Patric Ramberg.
Men det är inte det som i detta fall läggs personen till last:
– De här båda personalärendena är egentligen inte kopplade till varandra. Men de råkar sammanfalla i tiden. Sen är det ju alltid som så att en högre chef bör ha uppsikt över vad som sker inom sin avdelning, framhåller Patric Ramberg.
Enligt Patric Ramberg var det ledarskapet generellt som inte fungerade. I slutet av april gjorde han en överenskommelse med den högre av de båda cheferna.
Den utköpta chefen ger en annan bild:
– Jag uppmärksammade fel i attestering, men fick inte gehör för att upphandlingen skulle utredas vidare. Det fanns inte saklig grund för uppsägning, men rådet från den fackliga organisationen var att ta uppgörelsen.
Anställningen avslutades sista april. Personen i fråga hade då haft chefsjobbet i två år. I överenskommelsen står:
"NN erhåller 684 000 kronor i avgångsvederlag". Och: "NN har inte företrädesrätt till återanställning inom Region Gotland. Om NN påbörjar annan anställning inom Region Gotland under den tid avgångsvederlaget betalas samordnas detta med inkomsten för den nya anställningen."
Varför gjordes överenskommelsen?
– När det inte fungerar och ingen annan lösning går att hitta får man ibland ta till en sådan här lösning. Det fanns ingen möjlig befattning som jag kunde konstruera som hade lämpat sig, svarar Patric Ramberg.
Är tekniska nämnden informerad om uppgörelsen?
– Ja, ordföranden och nämndens arbetsutskott, svarar han.
Är kommunrevisionen inkopplad?
– Det finns en sammanställning som de kommer att få ta del av när vi går igenom händelser vid förvaltningen vid nästa tillfälle. Det här är inte det enda ärendet. Regionen har över sex tusen anställda och flera hundra chefer, det inträffar saker ibland som gör att man måste hitta sådana här lösningar.
Vad finns det för slutsatser att dra av erfarenheterna av de här båda cheferna?
– Ja, vad det visar är att rekrytering är svårt – och att det är kostsamt när det blir fel. Det är viktigt att göra läxan ordentligt, att involvera rätt personer och att vara noga med referenserna, svarar Patric Ramberg.
Och mer specifikt om fallet med den lägre av de båda cheferna säger han:
– När det gäller de felaktiga attesteringarna så har det redan lett till en rad slutsatser. Vi har tittat över instruktionerna när det gäller betalningar och arbetssätt och konstaterat att alla lever upp till standarden. Det handlar om att säkerställa att alla följer regler och riktlinjer. Det krävs löpande utbildning, både för cheferna själva och för deras medarbetare. Vi har ett internkontrollprogram som nämnden har godkänt. Och jag hoppas vi kan bygga strukturer som gör att sådant här inte upprepas.
Båda de aktuella chefstjänsterna på teknikförvaltningen är nu utlysta.