Chefen förstår personalens oro
- Jag förstår oron. Och jag lovar råda bot på den så snart som möjligt.Så säger Fredrik Weglert, förvaltningschef på Omsorgshuset, om de personliga assistenternas upprördhet i Visby.Redan i nästa vecka träffar han Kommunals ombudsman på Gotland.
Bland annat ökar arbetstiden från 37 till 40 timmar i veckan och de som har dygnet-runt-jourer hos brukare kommer bara att få betalt för 18 timmar mot 20 idag.
På entreprenad
Bakgrunden till förändringarna är den privatisering av verksamheten som skedde förra årsskiftet. Gotlands kommun hade beslutat att lägga ut verksamheten på entreprenad och det blev det privata vårdbolaget Omsorgshuset AB i Stockholm som vann upphandlingen.
- Vi följer det avtal som KFO och Kommunal har tecknat, det är det enda kollektivavtal vi kan ha, förklarar Fredrik Weglert.
Och i det avtalet utgör en heltid i snitt 40 timmar per vecka.
Att man skulle gå över till det avtalet var parterna överens om innan Omsorgshuset tog över.
- Vi hade en förhandling med Kommunal på Gotland om detta den 11 november 2009, säger Fredrik Weglert.
I kraft vid årsskiftet
Men vid den här typen av verksamhetsövertaganden gäller också att den nya arbetsgivaren är skyldig att hålla fast vid det gamla avtalet i ett år. Därför träder det nya avtalet inte i kraft förrän efter årsskiftet 2010/11.
- Exakt vilket personalbehov vi har efter årsskiftet vet vi inte än. Men så fort vi har ett förslag att presentera kommer vi att kalla till förhandlingar, lovar Fredrik Weglert.
Han hoppas att kunna träffa Kommunals ombudsman Jan Rehn redan nästa vecka och han lovar att också personalen ska involveras i diskussionerna så snart som möjligt.
Övertalighet
I och med att arbetstiden ökar med tre timmar per heltidsanställd och vecka kan viss övertalighet uppstå.
- Jag förstår att det skapar oro, men jag hoppas vi ska kunna lösa det genom diskussioner med medarbetarna. Någon kanske vill gå ned i tid, nån kanske närmar sig pension, vi ska se på alla möjligheter, säger han.
Han tillägger att inga förändringar kan ske förrän tidigast sex månader efter det att förhandlingarna med facket har avslutats.
Hur många tjänster kan vara i farozonen?
- Det går inte att säga, vi måste i princip träffa var och en innan vi har ett färdigt förslag att presentera. Men ta som räkneexempel att du har tio heltider idag. Då kan antingen två gå ned till 65 procents tjänst eller en minska sin arbetstid med 75 procent. Men som sagt det är bara ett räkneexempel.
Fredrik Weglert säger att han tar till sig av personalens oro och kritik och han medger att informationen kunnat vara bättre.
- Vi ska se till att få bukt på det, säger han.
Efter snart ett år med personlig assistans på Gotland, har ni önskemål om att ta över mer verksamhet här?
- Ja, om möjlighet ges. Äldreomsorg skulle till exempel vara ett intressant området, svarar Fredrik Weglert.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!