Hon blev lokalkändis nästan över en natt, Susanne Bjergegaard Pettersson. Sommaren 2016 var hennes första som VA-chef, enhetschef för vatten hade hon varit sedan 2014. Sedan dess har hon många gånger, kanske främst tack vare media, blivit ansiktet utåt för vattnet och vattensituationen på Gotland. Något hon inte alls hade räknat med för sex år sedan.
– Då sökte jag tjänsten för att jobba med driften tillsammans med underhåll, dricksvatten och avlopp. De tre enheterna kändes som en spännande och begränsad tjänst. Sen fanns en del av produktion, som jag jobbat med hela livet. Det kändes greppbart, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Hösten 2015 hände något, som skulle göra att Susannes arbetsuppgifter skulle förändras. Under den hösten gick det nämligen flera månader utan nederbörd. Samtidigt som klimatförändringarna på riktigt började göra sig påminda.
– Det var den första gången vi kände att "det här kommer inte gå, vattnet kommer inte att räcka till". Då insåg vi också att bevattningsförbud inte räcker utan vi behövde en större förändring i samhället, ändra ett beteende.
Regionens Spara vatten-kampanj föddes ur denna insikt och sedan 2016 har man arbetat strategiskt och långsiktigt med vattnet på Gotland. Då var bevattningsförbud något som i stort sett bara Gotland och Öland var bekanta med. 2021 hade omkring 30–50 kommuner bevattningsförbud.
– Många tror att det bara är på Gotland som vi har det här problemet. Eller att det är Region Gotland som inte kan skaffa fram ordentliga grundvattentäkter så det räcker både till boende och besökare, men problemet gäller numera för stora delar av Sverige.
I dag hamnar betydligt fler VA-frågor hos Susanne Bjergegaard Pettersson. Långsiktiga frågor, strategiska, drift, ekonomi, taxor och investering ligger på hennes bord.
– Det är aningen större uppdrag än när jag började, kan man väl säga, säger Susanne Bjergegaard Pettersson med ett leende.
Totalt arbetar 80 personer på VA-enheten. Varav fem enhetschefer, 25 personer i avlopp- och vattenenheterna och 30 personer jobbar dagligen med ledningsunderhåll. Resten av teamet jobbar med utveckling framåt.
I sammanhanget ska man också komma ihåg att Gotland är unikt i Sverige sett till antalet enskilda fastigheter som inte är kopplade till det allmänna vattennätet. Nära 40 procent räknas till enskilda brunnar medan 60 procent av hushållen är kopplade till det kommunala nätet.
– Det går inte att tänka att vi någonsin kommer kunna använda hur mycket dricksvatten som helst, till vad som helst. Det är inte att möjligt. Vi kommer alla alltid behöva ta ansvar för vattnet på Gotland.
Den 24 april införs bevattningsförbud för sju av Gotlands socknar. VA-chefen ser dock hoppfullt på framtiden.
– Det finns gott hopp att dricka vatten även i framtiden, men då måste vi hjälpas åt, avslutar hon.