Chefen på äldeboendet: "Anhöriga vägrade använda visir"

I samband med att en boende insjuknar i covid-19 visar det sig att en omfattande smittspridning redan finns på äldreboendet. Det är oklart varför smittspridningen uppstått, men det kan bero på att rutiner kring skyddsutrustning kom försent.

En screening av all personal och alla boende på ett särskilt boende visade en omfattande smittspridning av covid-19.

En screening av all personal och alla boende på ett särskilt boende visade en omfattande smittspridning av covid-19.

Foto: kollage

Gotland2020-12-18 06:55

I november får en brukare på ett särskilt boende på Gotland infektionssymtom och testas för covid-19. Boendet i fråga isolerar direkt den sjuka från övriga och extra personal kallas in så att medarbetare inte ska behöva gå emellan, och på så sätt försöka begränsa smittspridningen. När provsvar kommer visar det positivt för covid-19, och man beslutar att alla boende och medarbetare ska screenas för smittan.

Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket från chefen på boendet är medarbetarna väl förtrogna med hygienrutiner och användandet av skyddsutrustning. Trots detta visar screeningen att det finns en omfattande smitta både hos boende och personal. I regel tar det från två till 14 dagar från att man blir smittad till symtom kommer, men de flesta insjuknar efter fem dagar.

– Om personen som smittar inte har symtom finns risken att denne kan smitta flera personer, utan att själv vara medveten om det. På så sätt är det ett "lömskt" virus, men också i och med att olika personer får så olika grader av symtom, skriver Mårten Åström, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid Region Gotland, i ett mail.

En teori kring varför smittan spreds är att rutinen om att munskydd ska användas i alla ansiktsnära situationer kom först några dagar efter att den första boende fick symtom. Även en rutin med att medarbetare ska ha munskydd eller visir när de träffar varandra på jobbet kom först några veckor senare. Enligt Mårten Åström är det osäkert om just detta är förklaringen.

– Om man kan påvisa att det är just den åtgärden som minskar och förhindrar smittspridning kan man säga att det har varit ett problem att det har dröjt med den rutinen. Vi har hela tiden under pandemin fått ny kunskap och ändrat våra rutiner. Vi lär oss mer och mer vartefter, säger Mårten Åström.

Chefen på det särskilda boendet skriver även i anmälan att smittan kan ha spridits efter att anhöriga har varit på besök och vägrat använda visir. Men att återinföra ett besöksförbud är ännu inte aktuellt.

– Att införa besöksförbud finns som ett verktyg om vi hamnar i ett läge där vi ser att det är verkningsfullt. Hittills har vi bedömt att inte använda den åtgärden, säger Mårten Åström.

Det finns fortfarande smitta på det särskilda boendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!