Kritiserade länsrådet Anneli Bergholm Söder slutar

Anneli Bergholm Söder, länsråd på Länsstyrelsen på Gotland, lämnar sitt uppdrag på onsdagen. ”Det har varit en ganska tung period för både Anneli och för myndigheten”, säger landshövdingen Anders Flanking.

Anneli Bergholm Söder slutar som länsråd på Gotland.

Anneli Bergholm Söder slutar som länsråd på Gotland.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2024-10-09 15:20

Länsstyrelsen meddelar på onsdagen att Anneli Bergholm Söder erbjudits och tackat ja till ett annat uppdrag inom länsstyrelsen. Från och med 10 oktober kommer hon att arbeta heltid med ett ”nationellt uppdrag att utveckla länsstyrelsernas gemensamma förvaltningsobjekt utifrån ett kris- och beredskapsperspektiv”. Hon kommer även fortsatt att vara anställd vid Länsstyrelsen på Gotland.

Anneli Bergholm Söder har i egenskap av länsråd fått hård kritik och pekats ut som ett arbetsmiljöproblem av personal och fackförbund. Personal har vittnat om mobbning, kränkningar och en tystnadskultur på grund av rädsla för repressalier. Trots insatser har problemen kvarstått.

Anneli Bergholm Söder ersätts tillfälligt av Jesper Andersson, som är chef för länsstyrelsernas enhet för samordning och stöd.

undefined
Landshövding Anders Flanking.

Landshövding Anders Flanking svarar svävande på om Anneli Bergholm Söders nya uppdrag är ett sätt lösa arbetsmiljöproblemen inom myndigheten.

– Vi är överens om att det här är en bra lösning för både för det gemensamma arbetet och för Anneli personligen, men också för myndigheten, säger han.

Hennes nya uppdraget finansieras av det gemensamma kansliet för samtliga länsstyrelser i landet. Anneli Bergholm Söder kommer därmed ingå i en arbetsgrupp som arbetar på distans, utspridda i landet. Ansvarig för det gemensamma kansliet är Länsstyrelsen i Västmanlands län.

– Det är en kostnad som vi bär ihop med det gemensamma kansliet eftersom Anneli även fortsatt kommer att vara anställd inom vår myndighet, säger Anders Flanking.

Så arbetsmiljöarbetet och kritiken mot Anneli Bergholm Söder har inget med den här utnämningen att göra?

– Jag kan bara konstatera att det här är uppgifter som ska göras, det behöver vara en kompetent och kvalificerad person som gör det, och det är Anneli. Det här passar också bra för henne och för myndigheten, säger Anders Flanking och fortsätter:

– Det har varit en ganska tung period för både Anneli och för myndigheten.

undefined
Anneli Bergholm Söder har fått hård kritik och beskrivits som ett arbetsmiljöproblem under sin tid som länsråd.

Anders Flanking initierade själv arbetsmiljöutredningen som en följd av den dystra medarbetareenkät som genomfördes under våren 2023. Sedan dess har ett omfattande arbetsmiljöarbete skett.

– Vi är på rätt väg i arbetsmiljöfrågorna. Det ska inte knytas enbart till en person, utan vi har jobbat med de här frågorna över huvudtaget.

Arbetet för att förbättra arbetsmiljön fortsätter även framåt.

– Vi har en handlingsplan för det här arbetet och vi genomförde en arbetsmiljöutbildning häromdagen för alla chefer och biträdande chefer. Vi har också ett jobb ihop med partsrådet där vi arbetar med samarbete mellan fack och arbetsgivare.

De lönesättande cheferna går också en gemensam utbildning i lönesättande samtal, och det pågår även en utvärdering av den organisationsöversyn som nyligen genomförts.

– Vi jobbar också med att ta fram spelregler för vår mötesstruktur och hur vi arbetar med vår ärendehandläggning, för en del av det vi kommit fram till i arbetsmiljöutredningen är att det också är en hög arbetsbelastning på våra medarbetare, säger Anders Flanking.

undefined
Anders Flanking lämnar själv posten som landshövding inom kort.

Rekryteringen av det nya länsrådet blir främst en uppgift för den nya landshövdingen, Charlotte Petri Gornitzka, som tillträder 1 november.

– Jag har informerat min efterträdare om det här och jag kommer att vara hennes stöd i detta. Hon tycker också att det här är en bra lösning.

Anders Flanking räknar med att det kan ta cirka ett halvår innan det nya länsrådet är på plats, i april eller kanske maj nästa år.

Vad säger medarbetarna om den här lösningen?

– Jag berättade om det här nu under eftermiddagen, så jag har inte hört något ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!