Chefen upprörd efter laserattacken

Den gotländska helikoptersjukvårdaren som träffades av grön laser mår efter omständigheterna bra.

Cecilia Gustafsson, verksamhetschef vid Falck Ambulans på Gotland, som har uppdraget att bemanna helikoptern med sjukvårdspersonal.

Cecilia Gustafsson, verksamhetschef vid Falck Ambulans på Gotland, som har uppdraget att bemanna helikoptern med sjukvårdspersonal.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2019-09-15 15:55

Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som ambulanshelikoptern från Gotland skulle assistera räddningspersonal vid en motorcykelolycka i området runt Nynäshamn. Helikoptern hämtade då upp en allvarligt skadad person och flög till Karolinska sjukhuset i Solna. Några minuter före landningen, över centrala Stockholm, ska helikoptern enligt dess personal då ha träffats av grön laser. Enligt Aftonbladet var det andrepiloten som träffade av lasern.

Cecilia Gustafsson, verksamhetsledare vid Falck Ambulans, som bemannar den gotländska helikoptern med sjukvårdspersonal, berättar.

–  Jag har varit i kontakt med killen som blev beskjuten. Han mår förhållandevis gott och har fått komma hem, men har kontakt med sjukvården och har fått träffa ögonläkare i dag, säger hon på söndagen.

Händelsen har anmälts som en arbetsplatsolycka av Falck. Företaget Babcock, som står för själva helikoptern, ska ha gjort en polisanmälan om händelsen.

Trots den allvarliga incidenten med lasern innebar händelsen ingen störning för helikopterförsörjningen, menar Cecilia Gustafsson. 

– De landade på taket vid Karolinska och den drabbade personen kunde då springa ner och bli påtittad direkt av sjukvårdspersonal, samtidigt som man lämnade av den skadade från mc-olyckan. 

Efteråt skulle helikoptern vända tillbaka mot Visby utan last, och Falck hade då också ringt in personal som kunde behålla beredskapen för helikoptern.

Efter händelsen tycker Cecilia Gustafsson att attacken med grön laser är oförlåtlig.

– Det är förbaskat onödigt och dumt. Jag förstår inte varför man gör något sådant. Vi vet ju heller inte syftet, om det var ett misstag eller om någon faktiskt siktade på helikoptern. Men det är jättetråkigt när en så viktig resurs, oavsett om det är en ambulans eller en helikopter, drabbas genom att den måste tas ur drift. 

– Det är helt tokigt att medarbetare blir skadade i tjänsten när de vill göra gott, det ska man ju inte behöva räkna med. Över huvud taget är det förskräckligt att hoten ökar i landet mot blåljuspersonal, säger Cecilia Gustafsson. 

Region Gotland, som är beställare av ambulansservicen, följer ärendet efter laserincidenten. 

– Vi behöver inte vidta några extraordinära åtgärder, eftersom vår leverantör har lyckats bemanna helikoptern som vanligt, och det inte har blivit någon störning. Det viktiga är att vi hela tiden har helikoptertäckning över ön, säger beredskapsstrateg Rikard von Zweigbergk.

Den gotländska ambulanshelikoptern.
Den gotländska ambulanshelikoptern.
Karta: Karolinska Universitetssjukhuset Solna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!