Det var i somras som Region Gotland anmälde gynekologen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), efter att lasarettet under lång tid behövt åtgärda felaktiga hormonbehandlingar som utförts på gynekologens klinik. Då handlade det om 16 avvikelserapporter där merparten rörde hormonbehandling av kvinnor efter menopaus. Sedan dess har regionen kompletterat anmälan med ytterligare fall, som förutom hormonbehandlingar även innefattar ett ärende om medicinsk abort, p-pillerbehandlingar och infektionstillstånd.
Men IVO:s utredning pågår fortfarande, vilket skapar frustration för samtliga inblandade:
– Konsekvenserna av att utredningen tar tid blir ju förstås att det skapar en osäkerhet, samtidigt som utredningen så klart måste få ta den tid som krävs. Men det vore skönt om den blev klar och att det kanske blir utpekat någon brist, eller inte. För nu är vi i limbotillstånd där vi alla väntar, och där en del av oss inte är medvetna om att det kanske finns ett problem, säger regionens chefläkare, Gunnar Ramstedt.
För det är en svår balansgång för regionen.
– Å ena sidan måste vi vara försiktiga med att gå ut med någon slags varning, för det skulle se konstigt ut, samtidigt som det blir egendomligt när vi som region hänvisar till en sådan här vårdgivare. Det bästa vore att hitta ett neutralläge.
Resonemanget kommer av att en kvinna som sökt hjälp hos regionens vårdcentral blivit hänvisad till den anmälda gynekologen, och där sköterskan var ovetandes om att regionen anmält gynekologen för upprepade felbehandlingar. För kvinnor riskerar att fara illa, eftersom flera till följd av gynekologens behandlingar fått förstadier till cancer.
– Jag har inte kunnat få fram något bekräftat fall av cancer, men jag kan säga att om sådan behandling fortsätter tillräckligt länge på felaktigt sätt så blir det cancer. Det är ingen tvekan, säger Gunnar Ramstedt.
När en vårdinrättning anser att en vårdavvikelse kunnat gå att undvika – genom att handlägga på annat sätt – så blir det en så kallad undvikbar vårdskada, enligt Gunnar Ramstedt. Är den dessutom allvarlig så är vårdgivaren skyldig att anmäla det till IVO som lex Maria. Man anmäler sig själv, så att säga.
– När vi gör lex Maria-anmälningar så brukar vi gå ut publikt med pressmeddelanden, och då når det ju den egna vården också. Men vid den här typen av orosanmälningar gör vi inte på samma sätt.
I gynekologens egna patientsäkerhetsberättelse står att inga vårdskador uppkommit under 2021. Något Gunnar Ramstedt menar visar på hur olika de båda vårdinrättningarna ser på saken.
– Tanken enligt patientsäkerhetslagen i sådana här fall, där en annan instans än vårdgivaren ser skadan, är att den instansen informerar första vårdgivaren. Underförstått då att de själva ska göra en utredning om det här var en undvikbar vårdskada. Och det här är ju en av anledningarna till att vi anmält. Att vi inte tycker att det gått att diskutera de problem vi sett, säger Gunnar Ramstedt.
Försök till dialog har gjorts, men inte sedan anmälan lämnades in.
– Det blir ju så eftersom vi vänt oss till en extern part som ska granska. De försök vi gjorde tidigare lyckades inte. Det gick inte att komma vidare där, säger Gunnar Ramstedt.
GT har sökt gynekologen för kommentar, men utan resultat.