Chefredaktör hoppas bli politiker på heltid

GA:s chefredaktör Rolf K Nilsson (m) siktar mot riksdagen.
Eller kanske en kommunalrådspost.
Men att vara fritidspolitiker och samtidigt ha kvar jobbet som politisk skribent, det är en omöjlighet, anser han.

Gotland2006-03-16 06:00
Den moderate chefredaktörens och ledarskribentens kandidering till riksdag och kommunfullmäktige har väckt debatt i mediakretsar. Både tidningen Journalisten och Pressens Tidning tar upp det i sina senaste nummer.
Att vara politisk skribent och kommentator och samtidigt själv vara aktiv politiker anses mycket tveksamt.
Och Rolf K Nilsson håller med:
- Det går inte, säger han. Man kan inte både delta i kommunfullmäktiges sammanträden och skriva om dem. Man kan ju inte vara objektiv mot sig själv. Hur trovärdigt vore det?

Måste välja
Nej, man måste välja, det är Rolf K Nilsson helt klar över.
Och nu har han valt att satsa på en politikerkarriär. Från den 1 maj är han tjänstledig från jobbet som chefredaktör och ledarskribent på Gotlands Allehanda och tjänstledigheten följs sedan av semester fram till valdagen.
Att han hoppas på en plats i riksdagen efter valet gör han ingen hemlighet av. Tvärt om, det är det han kommer att driva kampanj för de kommande månaderna.
- Jag kommer att satsa på en personvalskampanj. Jag står som andranamn på moderaternas riksdagslista, men hoppas kunna kryssa mig upp till första plats, säger han.
Han kandiderar även till kommunfullmäktige och står som tredje namn på den listan. Efter Lena Celion och Inger Harlevi.
I tidningen Journalisten säger han: "Om de borgerliga partierna vinner kommer jag att kandidera till att bli kommunalråd. Om jag inte blir det avsäger jag mig platsen."
Så får han inte bli heltidspolitiker vill han inte vara med alls. Är det så man ska tolka det uttalandet?

"En viss skillnad"
- Nej, riktigt så är det inte, säger Rolf K Nilsson. Det jag menar är att jag kan inte vara fullmäktigeledamot och samtidigt ha kvar det jobb jag har nu. Ska jag vara enbart fritidspolitiker, bara sitta i fullmäktie, måste jag ha ett annat jobb. Jag sa heller aldrig att jag kandiderar till att bli kommunalråd, reporten frågade om jag kunde tänka mig att bli kommunalråd och på det svarade jag ja. Det är en viss skillnad, anser jag.
- Är det inte lite svekfullt mot väljarna att ställa upp i kommunfullmäktigevalet när du vet att du kanske måste avsäga dig uppdraget?
- Nej, det tycker jag inte. Jag utgår ju från att det ska gå vägen, att jag ska vinna och som riksdagsledamot bör man även ha en plats i kommunfullmäktige. Att stänga dörrar i det här läget tycker jag vore helt fel. Från min sida är det en helhjärtad satsning. Men vad som händer efter valet vet jag idag ingenting om, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!