Chefstillsättningen klar 2003 och lokalfrågan är inte löst
Vad blev det av Gotsamprojektet..? Satsningen från staten på samverkan mellan olika myndigheter på Gotland, har haft det trögt i portgången.Chefsrekryteringen pågår och väntas inte vara klar förrän i början av nästa år.
Gotsam kom till som ett projekt där man skulle studera förtjänsterna med ett organiserat samarbete mellan myndigheter för att lösa problem vid svåra kriser och katastrofer. I mars beslutade riksdagen att verksamheten skulle genomföras. 35 miljoner kr anslogs för åren 20022007 samt tio miljoner för en flyttning av sjöbevakningscentralen som i dag finns i Nya Wisborg.
<span class=MR>Knivig lokalfråga</span>
Men var ska Gotsam finnas?
Och vem ska leda projektet?
Lokalfrågan har visat sig svår att lösa, säger försvarsdirektör Gun Zachrisson.
Posthuset var ju intressant, men det visade sig att det var fler som ville in där. Just nu diskuteras om man kan bygga till polishuset eftersom polisen har som ett av sina krav att Gotsam ska finnas i anslutning till polisens ordinarie verksamhet.
Tanken är i dag att vi ska hitta ett byggföretag som kan göra en tillbyggnad vid polishuset som Gotsam sedan skulle kunna hyra.
Men det blir lite av en chansning för det företag man eventuellt hittar. Företaget får stå för kostnaderna och man har en hyresgäst i fem år. Men sedan? Några pengar från staten till att bygga för finns inte. Projektet måste hyra sina lokaler.
Gotsam ska ha en projektledare vars främsta uppgift är att få hela verksamheten att fungera, att komma i gång.
Men det är fortfarande inte klart vem som ska leda Gotsam.
<span class=MR>Chefen kommer 2003</span>
Rekryteringen pågår, 44 personer har sökt jobbet och styrgruppen som i dag leder Gotsamidén vidare, ska nu välja ut de hetaste kandidaterna som kallas till en intervju. Ett personlighetstest ingår i anställningsförfarandet.
Gun Zachrisson räknar med att tjänsten tillsättas efter nyår.
Den 1 juli 2003 drar Gotsam i gång med uppbyggnadsskedet, det som ska ledas av projektledaren under två år.
Tanken med Gotsam är att flera myndigheter ska samverka vid större olyckor och katastrofer händelser som i någon mån passar in under begreppet kris.
I projektet ingår länsstyrelsen som med landshövding Lillemor Arvidsson, leder arbetet i styrgruppen där hon är ordförande. I hela Gotsamprojektet ingår dessutom polisen, tullen, försvaret, kustbevakningen, sjöfartsverket samt Gotlands kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!