Christer Granegård tillträder som Almi-vd den 1 september Bästa valet bland 222 sökande

Bland 222 sökande ansågs
arbetsmarknadsdirektör
Christer Granegård vara det bästa valet som ny chef för Almi på Gotland. I går skrev han under anställningskontraktet. Granegård som i slutet av året fyller 60 år, tillträder jobbet som Almi-vd den 1 september. Nu ska han säga upp sig från jobbet som chef för länsstyrelsens enhet för
arbetsmarknads och näringsliv.

Gotland2004-02-13 04:00
­ Jag har trivts bra med mitt jobb på länsstyrelsen. Men jag vill gärna pröva nya områden. Det här blir en annan sida av det jag har sysslat med. Det ska bli kolossalt spännande. Men min intresseanmälan fanns inte bland de första som lämnades in, utan bland de allra sista. Det fanns mycket att fundera över innan jag skickade in min anmälan, säger Christer Granegård.
Christer Granegård har arbetat på länsstyrelsen sedan 1989, först som planeringsdirektör och chef för regional utveckling. Det senare las som bekant över på kommunen. Då fick han i stället blir arbetsmarknadsdirektör. Det har han varit sedan 1998.
<span class=MR>Ny organisation</span>
Att han sökte jobbet som ny chef för Almi efter Jan Bäckström som slutar efter 25 år, påverkades också av att det på länsstyrelsen pågår en organisationsöversyn. Något som Granegård känner till och som kanske skulle påverka hans jobb.
Nu går han in i ett nytt chefsjobb på Almi, till 51 procent ägt av staten och 49 procent av Gotlands kommun. Almis uppgifter består i rådgivning och utbildning av småföretag samt utlåning av pengar. Framför allt har man en viktig roll när det gäller att skapa bra förutsättningar för det lokala näringslivet.
­ Almi har ett givet uppdrag. För mig blir det att jobba vidare på den plattform som är lagd. det ska bli spännande. Men även om mycket redan är gjort och bara ska fortsättas med, så finns också nya spännande saker som EU-utvidgningen och Gotlands plats i Östersjön. Gotlands litenhet måste vi vända till vår fördel, säger Christer Granegård.
<span class=MR>Jämställdhet viktig fråga</span>
Under sina år på länsstyrelsen har han hunnit arbeta på ett ganska brett fält, med den regionala utvecklingen, med arbetsmarknaden och med näringslivet. Jämställdhetsfrågor har också ingått och detta är ett område han vill ta upp. det finns mycket att göra inom näringslivet när det gäller jämställdhet, anser Christer Granegård.
Han ska också försöka få till en bättre samordning mellan de olika aktörerna som sysslar med näringslivets utveckling. Främst gäller det att samordna det kommun, länsstyrelse och Almi gör.
Det var i oktober förra året som jobbet efter Jan bäckström annonserades ut. Det kom in 222 ansökningar! Av dessa var 30 kvinnor, varav 7 finns på Gotland. Bland männen fanns 23 boende på Gotland. En av dem var Christer Granegård som alltså fick jobbet.
<span class=MR>Stort kontaktnät</span>
Men först hade en konsultfirma fått välja ut nio kandidater. Av dessa träffade sedan en arbetgrupp tre och slutligen tog styrelsen för Almi beslutet att utse Christer Granegård till ny vd.
­ Vi var överens om att det var Christer Granegård vi ville ha och som vi tror kan utveckla Gotlands näringsliv. Han har kunskaperna och ett bra kontaktnät, något som är bra att ha med sig när han kommer in i jobbet här, säger Bo Jacobsson, ordförande i styrelsen för Almi på Gotland.
­ Det finns också en total uppställning bland personalen för Christer Granegård. För mig känns det komfortabelt att lämna över till honom.
Det säger Jan Bäckström som går i pension efter 25 år som vd för Almi. Eller som det hette när han tillträdde 1978, Utvecklingsfonden. Då beläget på gamla slakteritomten, medan Almi finns nere vid Visby hamn i samma byggnad som högskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om