Christopher Polhem- gymnasiet tar sikte på de norra delarna av Visby
El- och energi-eleverna på Christopher Polhem-gymnasiet får börja vårterminen i hel nya skollokaler i norra Visby. Efter nästan tio år i kappsäck har dessa utbildningar fått ändamålsenliga lokaler.Skolledningen siktar nu på att kan hela skolan ska flytta ut från Säve-tomten och samla sig runt Komvux på norr.
Lärarna på el-programmet öser lovord över de nya skollokaler där de kommer att flytta in med sina elever efter nyår.
Det handlar om två olika lokaler:
- Dels ombyggda och nybyggda lokaler intill Komvux på Norra Hansegatan. Alla elever som börjar Christopher Polhem-gymnasiets el- och energiutbildningar kommer att gå sitt första gymnasieår i detta skolhus. El-elever som väljer att läsa elektronik eller data och energi-elever som inriktar sig på sjöfart kommer att gå alla sina gymnasie-år i de här lokalerna.
- Dels ett nybygge intill bygg-programmet i kvarteret Väduren på Herkules-vägen. Här ska el-programmets elinstallationselever och energi-programmets vvs-elever undervisas under sina andra och tredje gymnasieår. Tillsammans med bygg-programmet skapar dessa utbildningar ett gymnasialt "bygg-centrum".
<span class=MR>Nöjda lärare</span>
Lärarna på el-programmet är mycket nöjda med lösningen på skolans mångåriga lokalproblem. De har flyttat från Sävetomten - till Gråbo - till Skarphäll och aldrig har de haft helt ändamålsenliga lokaler. Eleverna har också tvingats pendla mellan yrkesundervisningen på Skarphäll och kärnämnesundervisningen på Säve-tomten. Nu serveras allt under samma tak. Inklusive skollunchen. Tidigare har de skjutsats till Säve varje matrast. Visserligen innebär de nya lokalerna att el-programmet "splittras upp" under det andra året, men samtidigt får man vinsten att elever som ska jobba sida vid sida ute på arbetsplatserna också får sin yrkesutbildning på samma ställe.
Som GA tidigare berättat var det just så som ett antal lärare från el- och byggprogrammen ville organisera utbildningen i en planerad friskola. När Christopher Polhem-gymnasiet lät att låta den här idén genomsyra den nya skolorganisationen valde lärarna att lägga sina friskole-planer på is.
Rektor Jan Wallner är nöjd med det här upplägget:
- Gymnasieprogrammen börjar spela ut sin roll. Det blir alltmer intresseinriktat, säger Jan Wallner.
- Utbildningar som hänger samman med varandra ska också ligga ihop, säger biträdande rektor Bengt Larsson
Skolledningen är på sikt intresserad av att låta hela Christopher Polhem-gymnasiet med alla dess tekniska och naturvetenskapliga utbildningar flytta in i lokaler i eller omkring Komvux-huset.
Nackdelen är att det kommer att bli en ojämn könsfördelning bland eleverna, men fördelen kan bli att murarna rivs mellan de elever på natur- och teknikprogrammen som siktar på att bli exempelvis ingenjörer eller arkitekter och de elever som utbildas till byggnadsarbetare.
<span class=MR>Medbestämmande</span>
Lärarna har också haft stort inflytande över hur lokalerna ska utformas i de nya skolhusen.
- Det positiva med att vi har flyttat runt så mycket är att vi nu visste hur vi ville ha det, säger Erik Gerndt som är lärare i elinstallation.
Resultatet är skollokaler med många fiffiga lösningar: Långa stegar löper genom elinstallations-lokalerna.
<span class=MR>Parabol- och antennbalkong</span>
Här kan eleverna göra egna installationer. På övervåningen finns en balkong för att eleverna ska lära sig installera antenner och paraboler. I skolhuset vid Komvux är undervisningslokalerna stora och luftiga. Vid arbetsborden finns en liten el-panel som kan användas vid praktiska övningar, men som kan fällas ned och låsas när det är teoretiska lektioner. Och alla rum ljusa och luftiga, inredda med möbler och snickerier i bok.
Totalt har de nya lokalerna för yrkesprogrammen kostat 37 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!