Cirkeln sluten för Turistbyrån

Cirkeln är sluten.
Det konstaterade Gotlands turistförenings ordförande Hans Klintbom när han på onsdagen invigde Gotlands nya turistbyrå på Skeppsbron i Visby genom att hänga upp den grönvita flaggan.
Inrymd i gamla Magasin 3 ligger turistbyrån nämligen knappt 50 meter från öns första, öppnad 1901.

Gotland2005-04-21 06:00
Omkring 200 inbjudna gäster mötte upp till den högtidliga invigningen. Verksamheten har varit i gång sedan februari. Förutom turistbyrån finns i lokalerna fördelade på två fastigheter även Turistföreningens kansli, en utställning om världsarvet Hansestaden Visby samt Skyways lokalkontor.
- En glädjens dag, menade Turistföreningens omvalde ordförande Hans Klintbom.
Efter att under senare år ha varit inrymda på olika håll i staden som i Burmeisterska huset och på Hamngatan, fick Gotlands turistförening till slut som man ville - lokaler i hamnområdet, nu med adress Skeppsbron 4-6.
Jan-Erik Rosengren, vd för fastighetsägaren Rederi AB Gotland, konstaterade att han genom åren fått flera propåer från Turistföreningen med önskemål om att hyra lokaler i området, senast förra vintern. Då fanns Magasin 3 tillgängligt. Beteckningen magasin stämmer bra för det har det handlat om i hundra år utom den senaste restaurangperioden. Och det har varit magasin för rederiets fartygs behov. Jan-Erik Rosengren redogjorde för historiken.
- Jag började här på 60-talet, då användes det till polletterade väskor och effektförvaring.
Därefter har det varit bland annat oljeförråd, elförråd och slutligen innehöll det begagnade maskindelar. 1986 byggdes lokalerna om och restaurangepoken inleddes. Efter att först ha utvecklats till ett av stans populäraste sommarställen gick de som då drev det för två år sedan i konkurs och det hade också kommit klagomål på störningar.
Så de senaste två åren var det Kinakrog sommartid och inrymde Säves restaurangutbildning under vinterhalvåret. Och nu är det således åter ombyggt, för Turistföreningens behov.
Efter sedvanliga tal och gåvoöverlämningar på gården öppnades dörrarna och besökarna strömmade in för husesyn ackompanjerade av Bacchi Bröders musik

Årsmötet
Före invigningen avhöll Gotlands turistförening sitt årsmöte i Wisby hotells spegelsal i närvaro av hundratalet medlemmar.
Hans Klintbom konstaterade i sina inledningsord att besöksnäringen inklusive transporter tillför det gotländska samhället 1,4 miljarder per år.
- Men ännu finns det mer att göra för att öka förståelsen för näringen.
Turistchefen Anders Murat nödagades konstatera att den positiva trenden vad gäller antal besökare bröts 2004. Totalt uppgick minskningen til 7,3 procent.
- Främst handlar det om kryssningstrafiken, det blev några bortblåsta inledningsveckor i juli.
Postiivt var dock att trots minskningen av antalet gästnätter så ökade intäkterna på anläggningarna med 0,7 procent till 155 miljoner.
En motion hade inkommit. Det var Claes-Göran Appelquist, Ihre, som föreslog en nedläggning av Samrådsgruppen. Den skall bland annat utgöra styrelsens samrådsorgan samt avge yttrande över föreningens verksamhets- och marknadsplan. Appelquist hade uppfattningen att Samrådsgruppen har en otydlig roll och att den mer liknar ett informationsforum.
Styrelsen föreslog dock i sitt yttrande över motionen att Samrådsgruppen inte skulle läggas ner men att en tillsatt grupp skall gå igenom verksamheten. Så blev också årsmötets beslut.

Valen
Hans Klintbom omvaldes således till ordförande. Omval blev det också för de i styrelsen avgående Jan Larsson, Göran Göransson och Agneta Werkelin. Likaså för suppleanterna Mikael Erixon och Per-Erling Evensen. Samtliga valdes på två år.
I Samrådsgruppen omvaldes de ordinarie ledamöterna Gun Westholm, Patrik Oscarsson, Erik Skagerfält, Per-Anders Sandgren, Stina Lindholm och Mikael Erixon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om