Cirkusen är deras liv
I går hade Cirkus Brazil Jack Visbypremiär igen. För dess direktörer, äkta makarna Trolle Jr och Carmen Rhodin innebär det att en generationsburen tradition med 100-åriga anor förs vidare. Deras vardag är vagabondens; fylld av hårt slit och strävan efter perfektion men också stor glädje och stolthet.
Carmen är från Rumänien och utgör den sjunde generationen av cirkussläkten Könyöt.
Cirkusen grundades 1899, men turnerade i dess nuvarande form under Trolle Jr:s ledning första gången 1982. Då var Carmen en av artisterna lindansare, ballerina och akrobat, bland annat. I dag är hon Brazil Jacks artistiska ledare och framträder mer sparsamt.
På deras söner Trolle Rhodin III:s och Max Rhodin III:s axlar vilar en 100-årig familjetradition fylld av artisteri, vagabondliv och hårt slit.
Cirkusen tillbringar sex månader om året på Sveriges vägar. I regel stannar de bara en dag i varje stad, monterar tälten, träffar folk, underhåller utrustningen, tvättar, genomför föreställningen, packar ner och drar vidare igen.
<span class=MR>44 personer</span>
Sammanlagt sysselsätter Cirkus Brazil Jack 44 personer; hela apparaten omsätter sex miljoner kronor årligen, 40000 per dag. Budgeten ska täcka allt från löner och djurfoder till underhåll och investeringar.
Sommartid bor familjen i en husvagn på 30 kvadratmeter.
Vi som är födda in i det här har nog inte samma behov av privatliv som andra, säger Trolle. Vårt liv går ju ut på att möta människor. Och andra åker ju på semester i burkar som inte är större än ett badrum, så... Dessutom har vi ju världens största trädgård!
Att arbeta med något annat än cirkus har aldrig fallit Carmen in trots att hon gavs stor valfrihet som liten och lätt kunde fortsatt sina humanistiska studier.
Vad skulle jag då göra? Jag kan inget annat och vill heller inte något annat. När jag var fyra år vann pappa på lotto, så vi köpte ett stort hus i Bukarest och levde ett vanligt vardagsliv. Det passade mig aldrig.
Trolle Jr ägnade sig däremot åt musik i yngre år och hade han inte blivit cirkusdirektör skulle han ha satsat på det, säger han. Men någon tvekan om att han skulle föra familjetraditionen vidare, det fanns aldrig.
Nej, varför skulle jag tacka nej till något som jag fick serverat? Cirkusen är mitt liv och det blir aldrig tråkigt.
Samma valmöjlighet vill de ge sina pojkar, säger de. De går i skolan och följer bara med på turnén under helger och sommarlov.
I år är Max för första gången en del av showen, medan Trolle III är mer intresserad av den tekniska biten.
<span class=MR>Bor i Malmö</span>
Vintertid bor de i hus i Malmö, där pojkarna går i skola. Mycket av tiden ägnas åt resande för att hitta nya artister och vardagen, den tycker Carmen är tråkig.
Nästa år fyller Trolle och Carmen 50 år.
En lagom ålder för att ta det lite lugnare, menar Carmen. Det hårda livet tär på kroppen och nu har hon börjat känna av ryggen så smått.
Då kan man bli clown! Det är det perfekta sättet att avsluta sin karriär! säger Trolle och skrattar.
Clowner är ett av Brazil Jacks viktigaste inslag; de återkommer ständigt under föreställningen.
Cirkus är underhållning för hela familjen, säger Trolle. Det är glädje, spänning och sensationer. Många vuxna följer med sina barn och upptäcker att de har precis lika roligt. Det gillar jag.
Många cirkusar drar åt showhållet, söker det extrema. Brazil Jack håller sig kvar i den traditionalistiska fåran.
Och om 20 år, hur ser Brazil Jack ut då?
Då är grabbarna 20 år äldre, så antingen beroende på hur intresserade de är ser det likadant ut, eller så har vi lagt ner. Man överlåter inte ett familjenamn som Brazil Jack till någon annan, säger Trolle och konstaterar att cirkustraditionen står och faller med familjen bakom den.
Hästliv. Det är några timmar kvar till premiären. Brazil Jacks hästdomptör Gabi Donnert finslipar föreställningen, som i övrigt innehåller allt färre djur, allra helst exotiska sådana. Regelverken börjar bli allt för krångliga, menar cirkusdirektör Trolle Rhodin Jr.
Cirkusliv. Teknikern Valentin Peteanu jobbar sitt första år inom cirkusen; ett undantag från regeln som säger att de flesta inom cirkus är födda in i det livet. Mekanikern Florin Matei har däremot cirkusen i blodet och har tillbringat hela sitt liv i den miljön.
Familjeliv. Trolle Rhodin Jr, Carmen, Trolle Rhodin III och Max Rhodin III har cirkusen i blodet. De är födda in i den världen, har aldrig velat göra något annat och tillbringar sex månader om året på väg till någon av de 150 föreställningarna. I går hade de Visbypremiär, sedan följer ytterligare tio gotländska orter.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!