Förra sommaren meddelade Roger Nyd, stationsbefäl vid polisen på Gotland, att de efter denna festveckas slut hade ungefär ett hundratal utredningsbara ärenden. Bland de misstänkta brotten fanns rån, våldtäkt, brott mot knivlagen, rattfylleri, flera fall av misshandel, och ett stort antal narkotikabrott.
I år försöker man precis som tidigare år att jobba förebyggande för att motverka detta. Conny Johansson, kommunpolis på Gotland, berättar att de sedan förra sommaren planerat för insatserna under veckan:
– Erfarenheten från förra året var att det var en väldigt hög berusningsgrad. Vi såg att det är viktigt att fortsätta arbetet med att sänka berusningsnivåerna. För vi vet genom forskning och polisiär erfarenhet att sambandet mellan hög berusning och vålds- samt sexualbrott är tydligt. Om vi ska komma åt den problematiken måste vi arbeta med orsaken till problemet, säger han.
För att lyckas med det tar man som vanligt in resurser från Citypolisen i Stockholm.
– De kommer arbeta i krogmiljö, både uniformerat och dolt. Vi kommer tillsammans vara tillräckligt många, så vi känner oss trygga med att det kommer bli en bra insats, säger Conny Johansson.
De grupper som förstärker på ön arbetar vanligtvis i kroglivet i Stockholm med särskild kompetens inom narkotikahandeln och gängkriminaliteten. Kopplingarna mellan knarket på Gotland och det dödliga gängvåldet på fastlandet är numera välkända.
– Det är viktigt för oss alla att förstå att den kopplingen finns. Skjutningarna handlar i grunden om stridigheter kring narkotikamarknaden. Det som är en nationell lägesbild påverkar även lokalsamhällena i hela Sverige. På Gotland vet vi om att vi har två lokala nätverk som är verksamma och vi vet också att vi under den här veckan får besök från andra kriminella nätverk, säger Conny Johansson.
Något som man återkommande satsar på är samverkan, med bland annat Region Gotland och serveringsställena på ön. Polisen har till exempel arrangerat utbildningar, för personal på restauranger och hotell, gällande ansvarsfull alkoholservering och inom projektet "Krogar mot knark".
– Vi kan absolut fortsätta som förra sommaren, att arbeta med tillsyn och att serveringsställen får sanktioner. Men vi ser att det viktiga är ett nära samarbete och förståelse så att vi har en gemensam syn på vad en rimlig berusningsnivå är, enligt alkohollagen. Det har vi lagt mycket kraft på, säger Conny Johansson och fortsätter:
– Det är viktigt att få dela erfarenheter från serveringsställen eller utifrån vårt arbete som poliser. Det kan handla om att konstatera att det är hög berusning från ett specifikt ställe, att man gjort observationer av gängkonstellationer på ett annat ställe eller något narkotikapreparat som man upplever är mer i ruljans. Det är typiska operativa frågor som vi behöver hantera här och nu.
För att effektivisera samarbetet i den operativa miljön har Polismyndigheten även gått ut med ett samverkansnummer för krögare, hotell och andra berörda parter, något som är nytt för i år.
– Det har varit ett önskemål från branschen, så att de med lätthet kan få kontakt med en polispatrull för att lämna tips, ställa frågor eller bolla sina tankar och idéer. Vi testade en pilotversion förra året, men inte alls i samma omfattning som i år, säger Conny Johansson.