25 år, och som har arbetat som teckentolk under Almedalsveckan och är bördig från Sanda.
Hur blir man teckentolk?
- Jag blev intresserad av teckenspråk eftersom min bror föddes med Downs syndrom. Jag lärde mig teckenspråk för att kunna kommunicera med honom. Sedan höll jag kvar intresset även efter att han lärde sig tala som vanligt. Jag läste en fyraårig utbildning vid Fellingsbro folkhögskola i Örebro för att bli teckentolk. Fem av mina åtta klasskompisar fick jobb innan examensdagen.
Hur hamnade du på Almedalsveckan?
- Företaget jag arbetar hos hade uppdrag under Almedalsveckan så jag följde helt enkelt med hem till ön.
Vad innebär politikerveckan för en teckentolk?
- Det finns vissa seminarier som teckentolkas, förutom partiledartalen. Dessutom kan de hörselskadade beställa tolkar till vissa programpunkter. Man jobbar två och två, 15 minuter åt gången eftersom man inte klarar mer än så. Man ska ju både lyssna och göra tecken samtidigt.
Får ni läsa de politiska talen i förväg?
- Det är två personer som har gjort enbart partiledartalen under hela veckan. En del partier ger ifrån sig talen några timmar innan så att man hinner förbereda sig. Andra partiledare säger att de inte har skrivit något tal. Du får vi tolka helt oförberedda.
Vad är drivkraften hos en teckentolk?
- Det är att göra så att folk förstår utan några hinder. Jag är jättenöjd med mitt yrkesval.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
- Oj, det är jätteolika. Just idag har jag följt med till tandläkaren och ska vidare till ett läkarebesök. Men det kan vara i princip alla sammanhang där vi hörande befinner oss.
Vilket är ditt drömuppdrag?
- Mitt mål är att tolka talen under Almedalsveckan och Idrottsgalan. Det var där jag såg tolkar på teve och fick reda på att det gick att bli teckentolk.