CMI har varslat 25 anställda

CMI Composites i Visby har varslat 25 anställda om uppsägning.
- Vi ser naturligtvis allvarligt på det, men förhandlingar pågår och det kan istället bli tal om nyanställningar i fabriken.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-10-21 04:00

Det  säger Linus Gränsmark, ordförande för IF Metallklubben på företaget.

Det här är det andra större varslet som vi berättar om den här veckan.

Tidigare i veckan berättade vi att Sweprod Graphics i Visby har varslat 15 anställda om uppsägning som en följd av den ekonomiska oron i bland annat Grekland och Spanien.

Nu kommer nästa varsel inom industrin. Det är CMI, som tillverkar bland annat båtar, som har varslat 25 personer om uppsägning. Det handlar om 21 kollektivanställda och fyra tjänstemän.

- Vår bransch är den första som reagerar när det är lågkonjunktur. Så företaget har valt att lägga varsel för att vara på den säkra sidan. Men det kan ändra sig, både till det sämre och till det bättre, säger Linus Gränsmark.

Han berättar att det pågår förhandlingar med kunder som är på väg till CMI Composites. Och att det då kan bli tal om nyanställningar.


Säkerhetsåtgärd
- Stämningen i fabriken är lite uppgiven, men de flesta har ju varit med om det här tidigare. Det är bara två och ett halvt år sedan som Nimbus la ner. Så det enda vi kan göra är att vänta ut den process som pågår och sitta still i båten, säger Linus Gränsmark.

Jim Enström på arbetsförmedlingen i Visby säger så här:

- Vi ser inga tecken på att den gotländska industrin är på väg brant utför. De varsel som lagts är snarare isolerade öar.

Han understryker att varsel ofta läggs som en säkerhetsåtgärd, för att vara beredd om den oro i ekonomin som finns påverkar produktionen och då kräver snabba åtgärder.

- Det är långt ifrån alla som varslas som blir arbetslösa, säger Jim Enström.

En del gotländska företag har flaggat för att orderingången kan minska framöver och själv har han en känsla av att arbetsmarknaden dämpats något i höst.


Vinternedgång
- Det är mycket prat om lågkonjunktur och ekonomisk oro i världen. Sådant kan ibland påverka företagen och bli en självuppfyllande profetia genom att de till exempel inte vågar anställa, menar Jim Enström.

Den gotländska gummiindustrin har dock hittills klarat sig bra.

Peter Nyqvist är platschef på Trelleborgs gummifabrik i Havdhem, med drygt 60 anställda.

- Vi har alltid en nedgång på vintern, men hittills har vi inte märkt så mycket av lågkonjunkturen. Det är inte aktuellt med några varsel, men det är klart att det finns en oro. Ingen vet ju vad som ska hända, säger han.

Och Gotlands gummifabrik i Hemse, som har drygt 30 anställda, har fyllda orderböcker för de kommande månaderna.

- Vi har tagit in tre-fyra ungdomar extra eftersom vi har mycket att göra. Men en förändring kan komma snabbt, vi är ju stor underleverantör till Scania som drar ned. Under förra lågkonjunkturen reglerade vi ordernedgången med att de anställda gick ned i arbetstid. Den lön de förlorade fick de sedan tillbaka när konjunkturen vände, säger företagets vd Lars Holm.


Ingen kontakt
GT sökte i går CMI Composites vd Håkan Södergren och produktionschefen Kenth Lindqvist via telefon och mejl utan framgång. CMI har 69 anställda, varav 57 kollektivanställda.

Varsel om uppsägning är ett begrepp inom den svenska arbetsrätten. Den innebär att arbetsgivare förvarnar om uppsägningar på arbetsplatsen.

Om minst fem anställda är berörda vid ett tillfälle, eller om arbetsgivaren tror att fler än 20 kommer att beröras under en tremånadersperiod ska varslet skriftligt anmälas till arbetsförmedlingen.

Ju fler som berörs, desto tidigare ska varslet komma. Om det är 5-25 anställda som berörs av varsel ska det anmälas senast två månader innan det blir uppsägningar.

Berörs 26-100 anställda ska det anmälas senast fyra månader innan och är det ännu fler så är det sex månader som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!