Corona: Här är reglerna som gäller för semestern

Länsstyrelsen ska kontrollera att besöksnäringen följer riktlinjer och restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Branschorganisationen Visita har också tagit fram en märkning som ska visa kunderna att restaurangen eller boendet är säker.

Från vänster: Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, Ibraham Baylan (S), näringsminister,  Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt och Visitas vd Jonas Siljhammar.

Från vänster: Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, Ibraham Baylan (S), näringsminister, Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt och Visitas vd Jonas Siljhammar.

Foto: Jessica Gow/TT

Gotland2020-06-11 10:09

Regeringen slog på stora trumman inför morgonens presskonferens om nya och pandemianpassade regler inför sommarsemestrarna. Men några större nyheter kom de inte med. 

– Vi kommer i dag ge uppdrag till länsstyrelserna att kontrollera hur rekommendationerna följs ute i landet, så att myndigheterna kan agera om utvecklingen går åt fel håll, säger Ibrahim Baylan (S), näringsminister.

Länsstyrelsen kommer att rapportera till regeringen och ska hålla tillsyn över att reglerna följs. Folkhälsomyndighetens generaldirektör var tydlig med vad som ska ske om reglerna inte följs. 

– Det handlar snarast om att man stänger verksamheter, säger Johan Carlson.

Det blev inga nya förhållningsregler eller ändringar av den tillfälliga ordningslagens gräns för folksamlingar på 50 personer. Några nya stödåtgärder till besöksnäringen utlovades inte, men sådana efterlystes av branschorganisationen Visita. 

De kommer nu att gå ut med kampanjen "Safe to visit". 

– Det är tre konkreta riktlinjer som riktar sig till hotell, restauranger och campingar. Det är meningen att man ska kunna anslå att man följer Folkhälsomyndigheten och Visitas riktlinjer, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Korrekta avstånd, möjligheter att tvätta händerna för gäster och säkerhet för personalen på anläggningarna tas upp i kampanjfoldrarna. Ett liknande material har tagits fram av Länsstyrelsen på Gotland. 

Budskapet från torsdagens regeringsmöte är också att reserestriktionerna kommer att återinföras om de ser att rekommendationer och restriktioner inte följs.

Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.

Kampanjen ”Safe to visit” innehåller riktlinjer för personal på hotell, restaurang och camping.

För camping/stugby gäller: Markera avstånd för köer, be gäster köa utomhus i den mån det går. Vid förbokning, förbered nycklar och passerkort i kuvert. Vid utcheckning erbjud att lämna dessa i brevlåda om möjligt. Sprid ut gäster på campingen – överväg att reducera antalet tillgängliga campingtomter. Erbjud möjlighet till att tvätta händerna och handsprit.

För hotell: Markera avstånd på golv för köer, och inför till exempel nummerlappssystem i reception. Möblera om för att undvika trängsel, erbjud möjlighet till att tvätta händerna och handsprit och utöka städrutiner.

För restaurang: Gäster får inte stå upp och dricka eller äta, de måste sitta ned vid bord, eller bardisk med möjlighet att kunna hålla avstånd. Buffé-servering är tillåtet om inte trängsel uppstår. Utöka städrutiner, markera avstånd på golv för köer, möblera om för att skapa utrymme, erbjud möjlighet till handtvätt samt handsprit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!