Corona inte längre allmänfarlig – men ännu ett dödsfall

Covid-19 klassas inte längre som en samhällsfarlig eller allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Samtidigt kom under måndagen nya rekommendationer om dos 4.

Bara för att covid-19 inte längre klassas som samhällsfarlig i Sverige betyder inte att pandemin är över, det säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Bara för att covid-19 inte längre klassas som samhällsfarlig i Sverige betyder inte att pandemin är över, det säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-04-05 11:40

Sedan i fredags är Covid-19 inte längre klassad som samhällsfarlig i Sverige. Gemene man ska inte testa sig vid symtom, men sjukdomen är fortfarande anmälningspliktig och den som blir sjuk har även skyddsplikt. Smittskyddsläkare Maria Amér förklarar:

– Det är fortfarande så att om man är sjuk så ska man stanna hemma, det är ett väldigt viktigt medskick. Men det står också väldigt tydligt i smittskyddslagen att om man har anledning att misstänka att man är smittad av en smittsam sjukdom, så gäller den så kallade skyddsplikten. Det vill säga man måste bete sig på ett sätt så att man inte riskerar att smitta någon annan, säger hon.

Det här gäller alla de smittsamma sjukdomar som regleras i smittskyddslagen, vilket många gör. Men inte alla.

De som fortsatt testas är patienter som vårdas på sjukhus, brukare inom omsorg, samt personal inom vård och omsorg och som riskerar att smitta personer som har hög risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

– Tack vare vaccinationerna så har vi ett otroligt viktigt verktyg att påverka pandemin, och det är därför man har sett att det är möjligt att klassa ner sjukdomen enligt smittskyddslagen. Den förorsakar inte längre den samhällspåverkan som vi tidigare haft. Samtidigt är pandemin inte över. Det är WHO (Världshälsoorganisationen) som signalerar när den är över, och där är vi ju inte. Globalt pågår ännu pandemin, säger Maria Amér.

Även screening kommer att fortsätta i viss mån. Till exempel testas personer som läggs in inom slutenvården, kvinnor som ska föda barn, och personer som flyttar in på korttidsboende eller särskilt boende.

Under måndagen införde Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer där nu personer mellan 65 och 79 år rekommenderas att ta en fjärde dos covidvaccin om det gått minst fyra månader sedan dos 3. Anledningen är att myndigheten ser att smittan fortgår i Sverige och ökar i Europa.

– Covid-19 kan fortsatt leda till allvarlig sjukdom, men tack vare vaccinationerna får viruset inte samma konsekvenser för samhället som tidigare. Covid-19 är fortsatt en anmälningspliktig sjukdom efter den 1 april 2022. Det innebär att vid positivt prov ska nya fall anmälas till smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

Under måndagen kunde regionen även rapportera att ytterligare ett dödsfall kopplat till pandemin inträffat på Gotland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!