Från och med onsdag träder regeringens nya riktlinjer i kraft, men undervisningen ska fortsatt ske på plats i skolan. På måndagen var Wisbygymnasiets elever tillbaka efter jullovet och där har råden uppdaterats och skärpts.
– Nu måste vi sitta med en och samma person i klassrummet, för att minska smittorisken. Det är bra, och nu får vi lära känna en ny person, säger Matilda Olsson i årskurs 2.
Hennes klasskompisar menar att det är känslomässigt dubbelt att komma tillbaka: Att slippa distansundervisning är skönt, men en viss oro finns över att vara tillsammans med andra i skolmiljön.
– Jag är lite orolig. Jag är vaccinerad med två sprutor, men det finns ju olika varianter av viruset, säger Beata Brunius.
Den höga smittspridningen i samhället tas på allvar bland elever och lärare, menar biträdande rektor Karin Lekander. När läget var som värst innan jul stannade mer än en fjärdedel av eleverna hemma.
– Ungdomarna tar jättemycket ansvar. Man tar riktlinjerna på allvar, och jag ser i sjuktalen att de stannar hemma när de är förkylda, säger hon och berättar att under måndagen var 250 av 1500 eleverna hemma sjuka eller med symtom.
Gymnasieskolan är noga med att trycka på att alla ska stanna hemma vid minsta symtom, och att i skolmiljöerna hålla avstånd till varandra.
– Vi lyfter fram rutiner och påminner varandra. Man ser att eleverna försöker hålla isär och att vara med sin egen klass och inte blandas med de andra klasserna, säger Karin Lekander.
Föräldrar i öns grundskolor har inför terminsstarten fått information för vad som gäller kring sjukdom, och när man ska hålla sig hemma.
– Vi har 600 elever och 70 personal, det är en stor arbetsplats – men en fördel är att vi redan innan pandemin hade hemklassrum där eleverna är som i små bubblor och familjer, säger Cecilia Tofftén, rektor på Södervärnsskolan.
Under måndagen var ett 60-tal av hennes elever hemma på grund av sjukdom.
– När det var som värst för ungefär ett år sedan var det 150, det är en hel årskull, säger hon.
Efter lovet råder fortsatt besöksförbud för obehöriga i skolan, och föräldramöten som utvecklingssamtal sker nu digitalt.
– Det här är andra året med en pandemi och vi kan det här nu. Det är viktigt att vi vuxna inte sprider onödig oro, vi ska vara sakliga med vår information. Jag tycker också att det är viktigt att vi tänker på att den svåra sjukdomen och höga dödligheten inte ser likadan ut nu som för ett år sedan, säger Cecilia Tofftén.
Att hålla reda på vad som gäller för barn respektive vuxna vid misstanke om smitta är inte självklart. Smittskyddsläkare Maria Amér hjälper oss att reda ut.
– Har man symtom och testar positivt för covid-19 ska du och alla andra i familjen stanna hemma i sju dagar. Även de som bor med någon som har testat positivt ska ta ett PCR-prov, oavsett om man har symtom eller inte, och även om man är fullvaccinerad, säger hon.
Barn upp till cirka sex år behöver inte lämna prov.
Är man sjuk men får ett negativt provsvar för covid-19 ska man stanna hemma tills man är frisk. Barn och vuxna i hushållet behöver däremot inte stanna hemma från förskola, skola eller jobb, så länge man är symtomfri.
För den som träffat någon som har covid-19 är det viktigt att undvika nära kontakt med andra än de man bor med och att om det är möjligt arbeta hemifrån närmaste sju dagarna.