Coronakrisen: Dubbelt högtryck väntar inför sommaren

Vaccinationens mest intensiva period skjuts fram. Nu tar regionen höjd för ett dubbelt högtryck under sommaren.

Maria Amér betonade ett smittsäkert resande inför det stundande påsklovet. Om det nu är nödvändigt att resa alls vill säga.

Maria Amér betonade ett smittsäkert resande inför det stundande påsklovet. Om det nu är nödvändigt att resa alls vill säga.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-03-23 20:15

När Region Gotland under tisdagen livesände sin lägesrapport inledde regiondirektör och moderator Peter Lindvall med att prata om tre V. Våren, värmen och vaccinet.

Christine Senter, vaccinsamordnare, beskriver ett frustrerat läge där viljan att vaccineras finns, där regionens logistik är på plats, men där själva vaccinet saknas. Hon hade räknat med våren som den mest intensiva vaccinationsperioden, men nu tyder allting på att den i stället hamnar mitt under högsäsongen.

– Vi önskar att vi hade mer, att vi kunde öka takten. Det är det som alla väntar på, särskilt alla våra äldre som behöver vaccinet mest, säger hon. 

Beslutet att förlänga intervallet mellan dos 1 och dos 2 för de som har tagit Modernas eller Pfizers vaccin gör det ändå möjligt att öppna bokningen för ytterligare runt 2 000 gotlänningar.

Christine Senter bekräftar det Maria Amér hävdat tidigare – att vaccinationsviljan är hög på Gotland.

– Det är inget bekymmer, folk vill vaccinera sig. Uppstår möjligheten att få en restdos så finns det till och med de som är beredda att köra flera mil extra för att få den, säger Christine Senter.   

Hur ser det ut beträffande leveranser de kommande veckorna?

– Vi väntar på FHM och nya direktiv kring Astra Zenecas vaccin. Vi gör allt vi kan för att vaccinera så skyndsamt som det går, men jag förstår frustrationen hos de som sitter isolerade och som inte kan träffa barn och barnbarn, säger Christine Senter. 

Smittskyddsläkare Maria Amér valde bland annat att lyfta resefrågan inför stundande påsklov.

– Det finns inget reseförbud inom landet, men pandemin tar inte paus. Måste man resa ska det göras smittsäkert. Hur? Jo, blir man sjuk måste man kunna isolera sig på sitt resmål. Träffas utomhus och håll avstånd, säger hon. 

Ytterligare längre fram i tiden fick region Gotlands utbildningsdirektör, Torsten Flemming, titta. Bland annat fick han frågan om hur det blir med studenten.

– Det kommer att bli ett värdigt studentfirande, men exakt hur det ska gå till hänger på hur allting utvecklar sig. Eleverna har visat stor förståelse för att det kommer att bli sena beslut, säger han.

Annars var det fokus på effekterna av den långvariga distansundervisning. För gymnasieskolorna i ett år och för högstadiet sedan sportlovets slut.

– Både elever och lärare har hanterat det här bra, men vi börjar också se negativa effekter i form av kunskapstapp och elever som mår dåligt. Man träffar inte sina kompisar, får inte tillräckligt stöd och så vidare. Men vi satsar bland annat på extrastöd och lovskolor, säger Torsten Flemming.

Hur jobbar ni med de elever som inte mår bra?

– Där är mentorerna viktiga, att det finns en tät kontakt. I de fall där det är riktigt illa får vi ta stöd av andra förvaltningar, för vi ser tecken på ökad psykisk ohälsa, säger Torsten Flemming. 

För Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör, är en av många utmaningar att skapa utrymme för semester i sommar.

– Det ser ut som att vi får en intensiv vaccinationsperiod mitt i sommaren, samtidigt som vi ska bedriva den ordinarie vården. Dessutom behöver vi semester. Vi ser en stor trötthet hos all personal som har ett tufft arbete.

Samtidigt påpekar hon att färre söker sig till Gotland för vikariat inom vården. 

– Fler väljer att inte åka hit, vilket är ett problem. Extraanställningar är en förutsättning för att så många som möjligt ska få sin ledighet, säger Marie Loob. 

Om du måste resa

Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt, alltså att du gör det du kan för att inte bli smittad eller smitta andra. Har du symtom som kan bero på covid-19 bör du inte resa alls. Du bör även begränsa nya nära kontakter.

Du ska kunna ta hand om dig själv om du skulle bli sjuk på ditt resmål. Blir du sjuk på annan ort bör du testa dig, isolera dig och stanna tills du är frisk igen, eller ta dig hem själv med minsta möjliga risk för att smitta andra.

Källa: FHM

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!