Coronakrisen ställer krav på bredbandet

Mer bredbandskapacitet blir viktigt när fler arbetar och undervisas i hemmet på grund av coronakrisen. IP Only, ett av företagen med fiberledningar på Gotland, har skruvat upp till 500 megabit.

Kraven på bredbandskapacitet ökar när fler arbetar och undervisas i hemmet. IP Only har skruvat upp kapaciteten till 500 megabit för sina kunder, utan merkostnad.

Kraven på bredbandskapacitet ökar när fler arbetar och undervisas i hemmet. IP Only har skruvat upp kapaciteten till 500 megabit för sina kunder, utan merkostnad.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2020-04-08 10:09

Anne Ståhl Mousa, koordinator för bredband och digitalisering på Region Gotland, välkomnar det initiativ som företaget IP Only tagit, när man utan merkostnad för kunderna skruvat upp bredbandskapaciteten till 500 megabit.

– Det är sympatiskt att man oombedd gör något sådant, säger hon och tillägger i samma andetag:

– Att man kan göra det över en natt är imponerande och en indikation på att vi har bra kapacitet i infrastrukturen.

På Gotland är de största företagen i tur och ordning Telia, Telenor och IP Only. Riktat framför allt mot företag i Visby har Gotlands Energi AB, Geab, har ett växande bredbandsnät, men är jämfört med konkurrenterna ett litet företag i den här branschen. Till detta kommer de många fiberföreningarna på Gotlands landsbygd.

– När coronakrisen började och man kunde börja ana vartåt det lutade så var jag i kontakt med alla nät-aktörer. Det handlade bland annat om att försäkra oss om att det finns reservdelar på ön, säger Anne Ståhl Mousa.

I smittans spår har användningen av bredbandstjänster skjutit i höjden.

– Generellt har vi sett en trafikökning på 60 procent under dagen och 20 procent på kvällen i vårt nät efter Folkhälsomyndighetens uppmaning att arbeta hemifrån, säger Niclas Karnhill, presschef på IP Only.

Han uppger att hastighetsökningen kommer att fortsätta tills det sker en större återgång till kontoren och skolorna.

Hur tänker då Geab agera? 

– Är det så att kunder hör av sig och har behov av ökad bredbandskapacitet så avser vi inte att ta ut någon högre avgift till och med kvartal två, därefter måste vi bedöma situationen. Sen är det alltid en fråga om vad som är möjligt rent fysiskt, i nätet och hos kunden. Det är också många inblandade parter som gör att det inte är så enkelt. Vi har ViaEuropa som kommunikationsleverantör och sen enskilda tjänsteleverantörer, vars beslut vi inte förfogar över. Men dialog pågår, svarar VD Adrian Berg von Linde.

Geab har också ställts inför frågan om huruvida man är beredd att sänka avgifterna för elhandel och distribution.

– Vi följer utvecklingen noga och lyssnar på våra kunder och andra intresseföreningar. Vi vill inte att enskilda eller företag ska råka illa ut. Är det problem försöker vi hitta individuella lösningar i varje enskilt fall, kommenterar Adrian Berg von Linde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!