Coronapandemin – en extra prövning för många par

Isolering och mer tid hemma kan bli en prövning för många förhållanden. Familjerådgivare Kerstin Danneholm hjälper krisande par att hitta tillbaka.

Kerstin Danneholm möter många par som inte får familjelivet att fungera. Corona och mer tid i hemmen har fått fler gotlänningar att söka hjälp den här hösten.

Kerstin Danneholm möter många par som inte får familjelivet att fungera. Corona och mer tid i hemmen har fått fler gotlänningar att söka hjälp den här hösten.

Foto: Montage

Gotland2020-11-24 12:55

För många innebär coronapandemin att de sedan månader tillbaka jobbar hemifrån. Ibland både mamma och pappa, och vid minsta symptom även barnen som måste hållas hemma från skola och förskola. Till Gotlands familjerådgivning kommer de som inte får familjelivet att fungera.

– Vi har fullbokat. Det har varit hårdare tryck i höst och jag gissar att det är på grund av corona, säger legitimerade psykoterapeuten Kerstin Danneholm.

Att ofrivilligt få mer tid hemma, utan de vanliga sociala kontakterna, kan påverka en relation på olika sätt. Par som redan har ett väl fungerande förhållande kan faktiskt få det ännu bättre.

– Allting har bromsats in, aktiviteter har ställts in och stressen kan ha minskat. Familjer kan ha fått mer tid tillsammans och barnen mer tid med sina föräldrar, säger hon.

Andra par upplever det motsatta, när vecka efter vecka innebär mer påtvingad tid under samma tak.

– Generellt är att de som har en instabil och otrygg relation tar hårdast stryk och jag gissar att det är de som gör att statistiken för skilsmässor har ökat, säger Kerstin Danneholm.

Brist på kommunikation är det som oftast orsakar slitningar i relationer.

– Att det blir missförstånd, bråk och negativa mönster som tar över, säger Kerstin Danneholm och berättar hur det kan yttra sig på olika sätt.

Antingen glider paren ifrån varandra i tysthet, eller så blir det bråk. Inte sällan är det ena parten som går undan, medan den andra vill stanna kvar och reda ut när det blir jobbigt.

– Det är det vanligaste mönstret i en parrelation, säger hon och berättar att ett stabilt förhållande har bättre förutsättningar att hantera oron kring pandemin.

Om den ena parten känner stark oro och behöver prata, medan den andra har inställningen att det nog ordnar sig, uppstår en krock.

– Tyvärr kan det leda till frustration och känslan av att den andra inte lyssnar eller förstår, säger Kerstin Danneholm.

Hon berättar om par som hamnar i kris när första barnet kommer. Det kan handla om att båda, men oftast mannen, har en otrygghet i grunden och därför är beroende av sin partners bekräftelse. I värsta fall kan det ta sig uttryck i svartsjuka när uppmärksamheten hamnar på barnen.

När det gäller sex upplever många par med åren en krock, som kan leda till att båda känner missnöje och otillräcklighet.

– Män vill mer och har drivet, initiativet och lusten. Kvinnan har inte samma lust eller ork, och så uppstår bråk och missnöje.

Att prata om hur båda känner, menar hon, minskar känslan av frustration.

– Prata och försök förstå varandra. För män är ofta vägen till närhet sex – för kvinnan kan det vara tvärtom, närhet och intimitet kan väcka lusten till sex.

Kerstin Danneholm menar att det ofta går att reparera även slitna förhållanden. De flesta par skickar hon med en läxa hem, frågor som båda svarar på tillsammans i lugn och ro mot slutet av varje dag.

Förväntningar på varandra, på äldre släktingar eller kring högtider som julen, menar hon kan behöva skruvas ner. 

– Försök hitta acceptans för olikheter, utan att ha en anklagande ton eller att bråka om det.

Att fortsätta vara sig själv och sin personlighet, men våga prata och förstå sin partners känslor, menar Kerstin Danneholm är nyckeln framåt.

– Man kan inte ändra personligheter, men undanröja fallgropar, att man misstolkar och missförstår, och att man inte låter sig styras av primitiva känslor.

Kerstins hemläxa

Avsätt en liten stund tillsammans i lugn och ro, gärna mot slutet av varje dag. 

Gå igenom följande frågor och var mån om att lyssna och försöka förstå varandra, utan att använda en anklagande ton:

Vad har varit bäst idag?

Vad har varit sämst idag?

Vad jag tycker om och uppskattar med dig?

Mina känslor just nu?

Vad jag behöver av dig?

Mina drömmar och förhoppningar?

Vad du bidragit med till vår relation idag?

Vad jag kunde gjort bättre i vår relation?

Källa: Familjeterapeut Kerstin Danneholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!