Summering 1
Gemensamt för det gotländska näringslivet är att alla har jobbat så hårt de bara kan för att inte hamna för mycket i det röda. Inom vissa näringar har det till och med varit en riktigt bra säsong. För andra har det varit och är fortfarande full kris.
Magnus Olsson är verksamhetsledare för Visby Centrum och upplever att det är väldigt varierande hur sommaren har gått för medlemmarna.
Han säger att de har påverkats oerhört mycket av utebliven Almedalsvecka, Medeltidsvecka, en minimal kryssningssäsong och inställda konferenser under våren. Maj månad är för många den mest lönsamma månaden efter juli, och den uteblev helt i år.
– Många företag inom mode, skönhet samt ljus- och ljud har drabbats mycket hårt. Minskningen av antalet bröllop och festligheter har lett till att man inte köpt nya kläder, skor, fixat håruppsättning eller beställt ljud och ljus.
Ett par mindre butiker vittnar om ett tapp på 75-80 procent och min bedömning är att vi i snitt tappat 55 procent av omsättningen så här långt, säger Magnus Olsson.
Anledningen till det lägre snittet menar han beror på att butiker inom elektronik och heminredning klarat sig något bättre.
– Glädjande nog hade vi många besökare veckorna 28-31, men det lyfte inte handeln på samma sätt som vi är vana vid och hoppats på. Besöksmönstret har sett annorlunda ut i år och man har i större utsträckning valt att strosa omkring mer än att gå in i butikerna. Undantaget är de dagar det varit kryssningsanlöp, de har bidragit mycket för många. Jag är samtidigt mycket stolt över hur våra medlemmar trots utmanande tider förvaltat förtroendet att kunna ha öppet och samtidigt tagit stort ansvar för att begränsa smittspridning, säger han.
Nu väntar en tuff höst och vinter, men Magnus Olsson lovar att göra allt för att kunna erbjuda en så bra samhällsservice som möjligt.
Frida Ganshed är verksamhetsledare för Gotlands Besöksnäring:
– Det har gått bättre än vi förväntade oss. Hotellen har gått bra även om det ser lite olika ut mellan anläggningarna. Beläggningen under veckorna 29-31 har legat mellan 80 och 95 procent vilket är jämförbart med samma period andra år. Generellt kan man säga att det gått bättre för anläggningar på landsbygden och de mer etablerade kedjorna än för de små aktörerna.