– Restaurang- och besöksnäringen är hårt drabbat, liksom kultur- och fritidsområdet. Det är där vi sätter in mycket av stödet. Markupplåtelse är ett exempel som kan underlätta, säger Eva Nypelius (C), ordförande i regionstyrelsen.
En lång rad stödåtgärder som till stor del hänger ihop med tidigare insatser i samband med pandemin beslutades om på onsdagen.
– Vi var eniga i arbetsutskottet om vart pengarna skulle gå, säger Eva Nypelius men de formella besluten tas av både nämnder, regionstyrelsen och regionfullmäktige.
Det nya stödet är till stor del en förlängning av tidigare åtgärder för att stödja drabbade verksamheter.
–V i gör det här eftersom vi ser att pandemin fortsätter att få effekter för både föreningsliv, jobb och företag. Många av våra småföretagare har det oerhört tufft.
Det innebär att regionens företagsjour förlängs till 30 juni.
Omkring 50 miljoner i lokala stödåtgärder gick ut under förra året.
– Lite förenklat kan jag säga att det var 50 olika stödåtgärder till ett värde av 50 miljoner kronor.
Regionen fick då ett utökat statsbidrag. Hur det blir i år är oklart.
– Vi har tagit pengarna av det egna kapitalet. Oavsett om vi får något statligt stöd behöver vi göra insatser. Det handlar om jobb och företagande och om ett samhälle som ska må bra, säger Eva Nypelius.
Av de 11 miljonerna går 2,5 miljoner till kulturen, fritidssektorn får cirka 4 miljoner och näringslivet 4,5 miljoner kronor.
Restaurangerna får använda regionens mark för sina uteserveringar gratis, ansöka om större yta och öppna när de vill.
De slipper också betala avgiften för alkoholtillsyn och erbjuds kostnadsfri digital alkoholutbildning.
Butiker och hotell får också använda regionens mark för en smittsäkrare handel och incheckning utomhus.
Kontroller och tillsyn ska begränsas. Regionen ska vara snabba med att betala fakturor och erbjuda förlängda betalningstider på hyror. Sophämtningen ska kunna pausas med kort varsel.
Aktivitetsstöd till ungdomar pensionärer och föreningar med personer som har funktionsvariationer samt driftstöd för samlingslokaler betalas ut skyndsamt. RF Sisu Gotland får 1 miljon kronor i verksamhetsbidrag.
Idrottsanläggningarna slipper betala hyra under första halvåret. Kulturlivet får 1,25 miljoner kronor för att bland annant genomföra smittsäkra arrangemang.