Hemtjänsten på Gotland har på nytt drabbats av flera fall av covid-19. Och viruset sprider sig mellan såväl brukare som personal. Therese Thomsson är myndighetschef på socialförvaltningen och vittnar om att det är svåra tider.
– Vi har smitta i vissa delar av hemtjänsten. Framförallt hos personalen. Men det finns en insjuknad brukare hit och dit också. Så det är ett skört och ansträngt läge, säger hon.
Den första juli beslutades det alltså åter om munskydd för att få kontroll över smittan i hemtjänsten. Men några exakta siffror på hur många som blivit sjuka finns inte i nuläget.
– Då infördes munskydden i patientnära arbete igen. Är det så att det är konstaterad smitta hos oss ökar vi på med skyddsutrustning enligt de rekommendationer och rutiner vi får från smittskyddsenheten, säger Therese Thomsson.
Under förra veckan – 18-24 juli – bekräftades 31 nya fall av covid-19 på Gotland. Det är färre än veckan innan, vecka 28, då motsvarande siffra var 43. Men antalet smittade är sannolikt högre eftersom det bara är sjukvården, vården och omsorgen som tar prover för att smittspåra.
På Visby lasarett vårdades på måndagen fem patienter med covid-infektion i smittsam fas. Det är en ökning med en patient jämfört med föregående vecka, men ingen av patienterna behöver intensivvård.
Enligt smittskyddsläkare Sven Montelius finns det dock ingen anledning till oro vare sig nu eller inför hösten.
– Jag har svårt att tro det. Vi har inga egna särskilda planer utan följer vad Folkhälsomyndigheten planerar. För vi ser inte nån särskild uppgång bland dem som lämnar prov här på Gotland. Men vi vet förstås inte hur det utvecklar sig, säger han.
Blir det en fjärde dos?
– Det är rekommenderat för 65 plus och vissa riskgrupper. Många har redan fått det, säger Sven Montelius.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att regionerna ska ha beredskap att möta efterfrågan på vaccination av personer mellan 18 och 64 år. Så nya sprutor är sannolikt att vänta.
Och inom hemtjänsten är personalsituationen riktigt marig.
– Det är jättetufft. Vi klarar oss genom samarbetet över gränser på både enhets- och avdelningsnivå. Så brukarna får det de ska ha och varje verksamhetsområde rullar på. För det finns både sommarvikarier och ordinarie personal inne. Men man får hjälpas åt och ta extrapass för att det ska lösa sig, säger Therese Thomsson.