Viruset covid-19 fortsätter att smitta människor på Gotland. Men hur många som drabbas av viruset vet ingen eftersom regionen sedan februari bara testar patienter och brukare med symtom, så mörkertalet tros vara stort. Under april månad testade 19 personer positivt för covid-19 och sedan januari har tio personer som konstaterats smittade avlidit. Men dödsorsaken behöver inte vara covid-19.
– Folkhälsomyndighetens (FHM) kriterier för att ingå i statistiken är att man har ett positivt covid-test inom 30 dagar innan man avlider. Vi har samma statistik som de så vi kan inte skilja ut om det är en person som har dött av eller med covid-19, säger smittskyddsläkare Maria Amér.
De senaste fyra veckorna har 135 personer testats för covid-19. 22 personer har testat positivt och de allra flesta, 17 stycken, tillhör åldersgruppen 70 år och äldre. Numera behöver proverna inte skickas till fastlandet för analys utan det görs på lasarettet.
– I nuläget har provtagningen gått ner så mycket att vi klarar det själva. Men vi har kvar samarbetet med Karolinska, så skulle det behöva skalas upp av någon anledning, har vi kvar all infrastruktur för att öka på provtagningen, säger Maria Amér.
Men det finns i dagsläget ingenting som tyder på att någon uppskalning skulle behövas.
– Om något avviker eller uppträder konstigt inom vården, som har att göra med smittsamma sjukdomar, då hör ju vården av sig till oss. Till exempel att ”nu har så här många personer dött på väldigt kort tid”, eller något annat. Vi har inte fått några sådana signaler, säger Maria Amér.
Eftersom det görs så få tester är det svårt att se som smittspridningen ökar eller minskar men en sak är klar: covid-19 försvinner inte.
– Covid-19 kommer vi inte att bli av med. Det som är angeläget är att man följer de rekommendationer som finns, och är man sjuk så får man bete sig så att man inte smittar någon annan. Framför allt att inte smitta någon som kan vara i riskgrupp för att bli svårt sjuk, säger Maria Amér.
Hon räknar dock med att smittspridningen kommer att öka till vintersäsongen och därför förbereder sig regionen för att kunna erbjuda vaccin både mot covid-19 och vanlig influensa till hösten.
– När vi är mycket inomhus, är närmare varandra och det är lite torrare då sprids virus lättare. Så de allra flesta virus har en tydlig säsongsvariation med fler fall på vintern, framför allt luftvägsvirus.