Under en presskonferens på tisdagen berättade socialminister Lena Hallengren (S) och Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, om det långsiktiga perspektivet kring bekämpningen av pandemin.
Där berättade de att det kan bli aktuellt med lokala restriktioner om smittspridningen skulle ta fart i olika områden i Sverige. Exempelvis skulle myndigheterna i samråd med smittskyddsläkaren Maria Amér kunna fatta beslut om munskyddstvång på Gotland – men inte i övriga landet.
Ett annat exempel är att man ska kunna begränsa antalet personer i en allmän sammankomst på en ort där smittspridningen är högre än övriga landet.
– Vi räknar med att de regionala smittskydden i samråd med Folkhälsomyndigheten ska identifiera de situationer som kan uppstå. Har vi ett kraftigt utbrott finns det en stor verktygslåda för att hantera det. Karantän ingår i smittskyddslagen, men då pratar vi om stora utbrott som måste hanteras. Det finns annat att göra, exempelvis att sänka tröskeln i ordningslagen. Där hör också möjligtvis munskydd hemma i den regionala nivån, säger Johan Carlson på presskonferensen.
Smittskyddsläkaren Maria Amér har tidigare varit kritisk till lokala restriktioner i samband med semestern och resandet inom Sverige. Hon säger att det nu är rimligt med lokala restriktioner i samband med att antalet bekräftade fall i Sverige blir färre.
– Varje fas i pandemin kräver olika åtgärder för att vara relevant när smittspridningen går nedåt. Då är det rimligt att det inte blir ytterligare restriktioner nationellt, utan att det sker lokalt, säger Maria Amér.
För tillfället ser det även bra ut kring smittspridningen på Gotland. Antalet bekräftade fall är inte på samma nivå som det varit tidigare.
– Vi har haft det betydligt lugnare med färre antal fall både den här veckan och under förra veckan. Vi har även låg tröskel till provtagning.
Är det här den nivån av smittspridning som vi kommer att ha på Gotland framöver?
– Det beror på. Det här är verkligen en klustersmitta och som sprids i vissa miljöer. Det kan vara om någon blir smittad på jobbet, när man ses med familjen eller andra sammankomster. Om det blir en smittad person, då kan det snabbt bli fler fall runt den personen, säger hon.