Det är nu fyra och ett halvt år sedan som de första fallen av covid-19 konstaterades på Gotland. Sedan väntade två svåra år, innan det att Folkhälsomyndigheten trappade ner på "hotnivån" i mars 2022.
Men coronavirus sprids fortfarande över världen, främst olika mutationer av den så kallade omikron-varianten.
– De olika mutationerna övervakas alltjämt noggrant. Det är omikron som dominerar, även om den till viss del har förändrats. Men eftersom det är små förändringar så har de flesta av oss fortfarande ett skydd, genom den basala immunitet som har byggts upp, förklarar Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér.
Med tanke på hur få som numera testas, är bilden av spridningen inte lika tydlig som för några år sedan. Med det sagt har en ökning noterats de senaste veckorna, både i Sverige och i övriga Europa.
På Gotland konstaterades fem fall under vecka 30, åtta fall veckan efter det och nio stycken under förra veckan. Detta kan till exempel jämföras med tre konstaterade fall under hela april månad.
– Det stämmer även med rapporterna från vården och från samhället i övrigt, att många uppfattas ha symtom som skulle kunna vara covid, säger Maria Amér.
I skrivande stund vårdas fyra smittade personer på Visby lasarett, varav tre med covid som "huvuddiagnos". En person fick intensivvård under förra veckan, men är inte längre kvar på den avdelningen.
Huruvida de vårdade tillhör någon riskgrupp kan smittskyddsläkaren inte svara på.
– Men det vanliga är att de som vårdas även har något annat, som gör dem särskilt sköra, säger hon.
Rekommendationen är alltjämt att ta en ny vaccinspruta i höst – om du är 65 år eller äldre, om du är gravid efter vecka 12 eller om du av någon anledning löper ökad risk att bli allvarligt sjuk.
– Det är samma som gäller för säsongsinfluensa och information kommer om både dessa vaccin inom kort, till dem som omfattas av rekommendationen. För dessa är det viktigt att fylla på sitt skydd.
Själva vaccinationerna är tänkta att inledas i oktober.
Övriga i samhället bör vidta de vanliga, generella försiktighetsåtgärderna:
– Det viktiga är att man är medveten och att man visar omsorg för de som är gamla eller sköra. Har man bara små symtom går det bra att gå till jobb och skola, men den som har feber och verkligen är sjuk ska fortfarande stanna hemma, betonar Maria Amér.