Flera regioner på fastlandet rapporterar om kris och stabsläge, sedan antalet patienter med covid-19 ökat kraftigt och behövt sjukhusvård.
– En ökning är det helt klart under de senaste veckorna på Gotland. Under torsdagen fanns tio inneliggande på lasarettet, men ingen har behövt intensivvård på hela hösten, säger vikarierande smittskyddsläkare Sven Montelius och berättar att antalet sjuka med covid-19 har legat på mellan fem och tolv de senaste veckorna.
En del av dem har saknat all form av vaccinering.
– Det är inte så himla smart, det är helt klart att man då blir mer sjuk och riskerar att behöva sjukhusvård, säger han.
Smittan har den här veckan också tagit sig in på minst ett äldreboende på ön.
– Det är där de sköraste finns, säger Sven Montelius och berättar att de boende på SÄBO redan i slutet av förra veckan fick tillgång till vaccin.
Det är nästan två veckor tidigare än den vaccinering som drar igång för allmänheten från och med onsdag nästa vecka.
– Det är viktigt att man tar chansen att bli vaccinerad, om man hör till en riskgrupp eller är äldre än 65 år.
Under förra veckan konstaterades 27 fall av covid-19 på Gotland. Men det är bara en bråkdel av alla sjuka som verkligen provtas.
– De som söker vård, där läkaren bedömer det. Alla andra, inklusive personal, får ta egna prov med snabbtest som man köper i affären, säger Sven Montelius och menar att mörkertalet därmed sannolikt är stort.
Sociala medier vittnar om detta. Många är just nu sjuka hemma, med positiva provsvar från självtester som läggs ut i bildflödet. Feber, trötthet, förkylningssymptom och ont i kroppen som vid en lättare influensa, är en vanlig sjukdomsbild. Men den senaste varianten av covid-19 är för de flesta som insjuknar ändå betydligt lindrigare än de varianter som kom tidigare.
Visserligen finns inte längre några restriktioner. Men att ta en Alvedon och gå till jobbet trots symptom, menar Sven Montelius, är en dålig idé. Smittan riskerar då att sprida sig på gotländska arbetsplatser och till fler vårdinrättningar.
– Rekommendationen är att vara hemma. Och att vara feberfri minst ett dygn innan man kommer tillbaka. Då är man smittfri, säger han.