Cykelstölderna ökar kraftigt på Gotland

Cykelstölder har blivit allt vanligare på Gotland. Hittills i år har de ökat med 23 procent jämfört med samma tid i fjol.

Cykelstölderna ökar kraftigt på Gotland, liksom stölder även av cykeldelar i hela landet.

Cykelstölderna ökar kraftigt på Gotland, liksom stölder även av cykeldelar i hela landet.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-20 08:10

Cykelstölderna ökar mest på Gotland i hela landet. Totalt stals åtta procent fler cyklar i landet hittills i år. I den dystra brottsstatistiken sticker Gotland ut. Under årets tre första kvartal rapporterades nästan 400 cykelstölder på Gotland. Det är en ökning med nästan en fjärdedel på bara ett år, enligt Svenska stöldskyddsföreningen, SFF.

– Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Hur man låser fast sin cykel är mer eller mindre avgörande för om man ska få behålla cykeln eller inte,säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF.

Rådet är att satsa på ett extra lås. Och att alltid låsa sin cykel med en vajer genom både ram och hjul, med något fast föremål där man parkerar. Har man en dyrare cykel kan det vara värt att ta in den på natten eller att lossa sadeln och ta den med sig, då minskar stöldrisken avsevärt. Stöldskyddsmärker man sin cykel ökar också chanserna att få tillbaka den, om den blir upphittad och lämnad till polisen.

Under årets tre första kvartal ökade även stölderna av cykeldelar. Mest stöldbegärligt är batterier till elcyklar, som kan kosta mellan 3000 och 8000 kronor styck, men även hjul och sadlar är attraktiva att stjäla.

Flest antal cykeldelar stals i Stockholm och Göteborg, men den största ökning av antal cykeldelsstölder står Region Bergslagen för med hela 143 procent jämfört med samma period 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!