Cykeltjuvarna härjar - "Det går väldigt snabbt"

När mörkret börjar ta vardagen i anspråk passar polisen på att hålla en insatsvecka med fokus på cykellysen och cykelstölder.

För tillfället finns ungefär 130 cyklar i Polisens förråd. De flesta är upphittade och har lämnats in av allmänheten, men en del har tagits i beslag vid husrannsakningar.

För tillfället finns ungefär 130 cyklar i Polisens förråd. De flesta är upphittade och har lämnats in av allmänheten, men en del har tagits i beslag vid husrannsakningar.

Foto: Mona Staflin

Gotland2020-09-15 08:27

Vecka 40 genomför polisen på Gotland en insats för att minska både cykelstölder och cykelolyckor.

– Vår känsla är att cyklingen har ökat på Gotland. Det kanske beror på corona, att folk inte vill åka med kollektivtrafik eller att man vill komma ut mer i naturen eller att man tänker mer på miljön, säger polisassistent Sara Nilsson. 

Vi befinner oss i polisens cykelförråd i Visby där det finns ungefär 130 cyklar för tillfället. De flesta har lämnats in som hittegods av allmänheten, men en del kommer från husrannsakningar där en gärningsperson inte kunnat styrka ägandet av cykeln.

– Cykelstölderna har legat på runt 300 anmälda stölder per år de senaste fem åren. Hittills i år, till och med vecka 36, har vi haft 284 anmälningar, så det känns som en liten ökning.

Mörkertalet för cykelstölder är stort och Polisen vill att alla stölder anmäls, dels för att man ska kunna få tillbaka sin cykel, dels för att få en rättvisande statistik. En stöldanmälan kan göras vid Polisen hemsida, på en polisstation eller genom att ringa 11414.

Flest cykelstölder sker där det samlas många cyklar. På Gotland är de värst drabbade platserna Östercentrum och busstationen, men även vid skolor och i bostadsområden stjäls många cyklar.

Många av de cyklar som stjäls är olåsta eller har bristfälliga lås, men många tjuvar har också effektiva verktyg som klarar även dyrare lås.

– De använder ofta bultsax eller vinkelslip och då går det väldigt snabbt, det är svårt att värja sig om man har en fin cykel.

Ett tips är att använda lås med larm.

– Det är lite dyrare, men har man en dyr cykel så kan det vara värt det. De låter ordentligt och skrämmer nog ganska många tjuvar.

Ett annat tips är märk-DNA.

– Det ser lite ut som ett nagellack, som man penslar på sina värdesaker. Det har ett syntetiskt DNA som är unikt för den ägaren och syns inte på det som märkts.

Det är också bra om man har fotograferat sin cykel och antecknat ramnumret, i händelse av stöld.

– Det är bra om man skriver ner många detaljer om cykeln, modell, kännetecken, växelantal. Även om man inte vet ramnumret så kan man ändå få tillbaka cykeln om man kan ange andra kännetecken, säger Sara Nilsson.

Om ingen känns vid en upphittad cykel inom tre månader så har upphittaren möjlighet att göra anspråk på den. De cyklar som blir kvar hos polisen auktioneras ut med jämna mellanrum.

Tyvärr är det få cykelstölder som klaras upp eftersom det är mycket svårt att få fast misstänkta. Sara Nilsson uppmanar allmänheten att ringa polisen om man ser något misstänkt och lägga signalement på minnet.

– Det är väldigt svårt för oss att ta någon på bar gärning, det handlar om sekunder.

Under vecka 40 kommer polisen att inrikta sig särskilt på cykelstölder och cykellysen. Man kommer att informera om hur man förebygger stöld och vad som gäller i trafiken när det är mörkt, men man kommer också att bötfälla alla som inte använder cykellyse korrekt.

– Vi har ett uppdrag att minska antalet skadade och döda i trafiken. Då är cykellyse en billig livförsäkring. Med den här insatsen vill vi att alla ser över sina cyklar och ser till att de har fungerande lysen. När det gäller barn och unga så är det föräldrarnas ansvar att se till att de har en bra cykel och kan trafikreglerna.

Avsaknad av reflexer samt fungerande broms och ringklocka kan också ge böter.

– Men det viktigaste är att man har cykellysen och syns i trafiken, säger Sara Nilsson.

Cykla rätt

En cykel måste alltid ha fungerande ringklocka och broms.

Alla under 15 år måste använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel.

I mörker ska cykeln ha vitt ljus med fast sken och vit reflex framåt, rött ljus och röd reflex bakåt, orangegul reflex åt sidorna.

Minska risken för stöld: använd SSF-godkänt lås, fotografera cykeln och ramnumret, lås fast cykeln i fast föremål, parkera där det rör sig människor, ta loss batteri till elcykel, använd cykellås med larm, använd märk-DNA.

Karta: Polisens cykelförråd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!