Då gotlänningarna odlade 106 kilo silke

Martin Ragnar, bördig från Visby men numera i Haninge, har gett ut böcker med gotlandsmotiv i de mest skiftande ämnen. Flera har handlat om järnvägar, andra om Visby gasverk och om papper från Lummelunda - och nu handlar det om silke producerat på Gotland!

Foto:

Gotland2009-07-22 04:00
"106 kg gotländskt mullbärssilke" heter boken, utgiven på egna Gäddsax-förlaget och med en intressant berättelse om hur man producerade silke på Gotland under några decennier på 1800-talet.
Spåren av den här verksamheten kan man se än idag i form av bevarade vita mullmärsträd, några av dem planterade redan på 1830-talet. Silkesmaskarnas favoritföda är nämligen mullbärsblad, och därför krävdes omfattande odlingar.
Största odlingen med tusentals buskar fanns där nu Paviljongsplan och Gotlandsänget ligger men det fanns också planteringar vid nuvarande Thjelvarvägen på Korpens/S:t Olofs område, vid Korsbetningen och norra delen av Palissaderna. Dessutom fanns många enstaka träd och buskar runtom i Visby och på landsbygden.

Folknäring
Ett nationellt Silkessällskap drev på odlingarna, på Gotland i början med hjälp av Hushållningssällskapet. Man hoppades få silkesodlingen till en folknäring, men det lyckades man inte med även om Gotland låg långt framme jämfört med övriga landet.
Här producerades totalt 106 kilo silke, en produktion som räckte till 436 kvadratmeter sidentyg. Men resultatet var något av ett misslyckande och inte alls imponerande, särskilt om man jämför med den svenska importen som var flera ton per år.

Lektion om silke
Martin Ragnar berättar ingående om den gotländska silkesodlingen men ger också en lektion i ämnet och en historisk bakgrund som går tillbaka till Kina där man producerade silke redan för 6000 år sedan.
Boken är rikligt illustrerad bland annat med gamla bilder från Waldemar Falck, som för övrigt tillägnas boken.
Noterbart är också sammanfattningar på engelska och - gutamål!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om