Då kan Gotland nå sin kulmen – men kalkylen är osäker

Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke tror att Stockholm kommer nå sin virustopp om tre veckor. För Gotlands del ligger kulmen längre bort.

Enligt Folkhälsomyndigheten når Gotland sin topp i slutet av maj.

Enligt Folkhälsomyndigheten når Gotland sin topp i slutet av maj.

Foto: Montage Folkhälsomyndigheten/David Skoog

Gotland2020-04-08 12:04

Enligt Johan Giesecke, professor emeritus vid Karolinska Institutet och tidigare statsepidemiolog, kommer kurvan att planas ut om tre veckor för att sedan vända nedåt. Det säger han till SVT.

– Det kommer att bli värre för sjukvården, mycket värre. Den här veckan, nästa vecka och den tredje veckan. Sen kommer det att vända, sa han i Morgonstudion under måndagen.

För Gotlands del ligger toppen längre bort. I månadsskiftet maj-juni beräknar Folkhälsomyndigheten att kulmen av coronasmittan nås på Gotland. Men det är svårt att beräkna exakt, menar smittskyddsläkare Maria Amér.

– Folkhälsomyndigheten har gjort beräkningar beroende på hur epidemin har utvecklat sig i Kina och Italien. Me då ska man veta att man räknat med att den här puckeln kommer att pågå i tre månader, och det är inget man vet utan det är något man bara bestämt sig för. Folkhälsomyndigheten har bara bestämt sig för vissa parametrar för att regionerna över huvud taget ska ha något att förhålla sig till, förklarar hon.

Maria Amér förklarar vidare att ju mer Sverige lyckas att dra ut på smittspridningen, desto bättre kommer samhället att klara sig genom krisen – och desto längre kommer den att pågå.

– De här siffrorna kommer hela tiden att justeras ju mer information vi får när vi ser på det som händer i Sverige och Stockholm, och annan information som är relevant för vårt samhälle. Så det råder mycket stor osäkerhet kring siffrorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!