Från och med den 17 juli i sommar kommer anställda på Region Gotland på ett nytt sätt kunna rapportera om missförhållanden inom verksamheten helt anonymt – så kallad ”visselblåsning”.
Genom visselblåsafunktionen ska personer som i ett arbetsrelaterat sammanhang fått del av, eller misstänker, missförhållanden kunna rapportera det. Det kan till exempel handla om stöld, bedrägeri eller allvarligare tjänstefel.
– Jag vill vara extra tydlig med att funktionen inte ersätter ett öppet samtalsklimat på våra arbetsplatser eller ska användas för allmänna synpunkter på ledarskap, arbetsmiljö eller verksamhetsplanering. Men den kan vara ett bra komplement för att tidigt fånga upp och agera på signaler om eventuella missförhållanden i verksamheten, säger Ulrika Jansson, ekonomidirektör och ansvarig för uppstarten.
Rapporteringen kommer att i första hand ske genom ett webbaserat verktyg, men det kommer även att finnas möjlighet att rapportera via ett fysiskt möte, telefon eller brev.
– Vi kommer att kommunicera detta tydligt när det närmar sig 17 juli, säger Ulrika Jansson.
Region Gotland har upphandlat ett externt företag som kommer att vara de som tar emot alla tips och gör initiala utredningar.
– Dessutom räknar vi med att anställa en samordnare. I övrigt kommer vi såklart att agera i våra ordinarie funktioner om ett missförhållande upptäcks, säger Ulrika Jansson.