Då måste fritidsbankerna stänga

Fritidsbanken hyllades på idrottsgalan i helgen och finns i hela landet. Nästa år kan Gotland bli den första kommun där den läggs ner.

Fredrik Gradelius (C), till vänster. Bo Ronsten, distriktidrottschef, till höger.

Fredrik Gradelius (C), till vänster. Bo Ronsten, distriktidrottschef, till höger.

Foto: Montage

Gotland2020-02-03 12:14

Fritidsbankerna på Gotland kan läggas ner nästa år eftersom ekonomiskt stöd från Region Gotland inte är aktuellt. 

– Det är en behjärtansvärd verksamhet. Det är toppen att Gotlands Idrottsförbund tagit den till sig och vill driva den, säger Fredrik Gradelius (C), regionråd.

RF-SISU Gotland (tidigare Gotlands Idrottsförbund) fick stöd från Arbetsförmedlingen på 350 000 kronor per år fram till sista december 2019. Halva personalstyrkan sas upp under hösten, men förbundet beslöt fortsätta driva fritidsbankerna under 2020, men det är under förutsättning att de hittar extern finansiering. 

– Vi har talat med Länsstyrelsen och Region Gotland, förhoppningsvis kan det leda till något. Vi tror på idén med fritidsbankerna, säger Bo Ronsten, distriksidrottschef vid RF-SISU Gotland. 

Men inget har förändrats i Region Gotlands syn på fritidsbankerna. Kommunala stödpengar är inte aktuellt. Regionrådet Fredrik Gradelius föreslår att en annan organisation tar ett större ansvar.

– Det är en fin verksamhet som står Röda Korset väldigt nära. De är i samma lokaler och det är samma personer som är engagerade i den, säger han.

– Vi lämnar gärna över verksamheten till Röda korset eller region Gotland men man måste vara medveten att Röda korets inte kan låna ut saker gratis eftersom deras verksamhet bygger på att få in pengar för att hjälpa krisområden i världen, svarar Bo Ronsten.

Fritidsbanken på Gråbo öppnade 2017 och fritidsbanken i Klintehamn under 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!