Då upphävs bevattningsförbudet på hela Gotland

Fredag den 1 september upphävs bevattningsförbudet på ön, meddelar Region Gotland i ett pressmeddelande.

Bevattningsförbudet på Gotland upphör om några veckor.

Bevattningsförbudet på Gotland upphör om några veckor.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gotland2023-08-22 10:06

Trots en torr start på sommaren så infördes bevattningsförbudet senare i år än tidigare – först den 20 juni fick delar av Gotland sluta vattna med slang, fylla pooler och annat som kräver större mängder vatten. Anledningen var att vattenläget på förhand såg bättre ut.

Efter den senaste tidens nederbörd ser det nu så pass bra ut i vattentäkterna att man kan släppa på förbudet helt den 1 september.

– Det ser bra ut i våra vattentäkter nu jämfört med samma tid tidigare år. Den totala förbrukningen denna sommar har också varit lägre jämfört med tidigare sommar. Så stort tack till alla gotlänningar och besökare, säger Patrik Johansson, chef för teknikförvaltningens vattenenhet.

Enligt Region Gotland har de senaste årens arbete, både vad gäller kommunikation riktad mot gotlänningar och besökare samt utbyggnationer och utökat ledningsnät, gett resultat.

Att vattenförbrukningen var lägre under våren 2023 jämfört med samma period året dessförinnan, trots att det inte var bevattningsförbud under våren i år, tyder enligt regionen på att det skett en beteendeförändring.

Trots att förbudet upphör den 1 september uppmanar regionen allmänheten till att hushålla med vattnet även under hösten.

”Använd gärna annat vatten än kranvatten till att fylla pooler och nyttja insamlat takvatten för bevattning. Varför inte börja samla regnvatten från tak? Visste du att ett 100 kvadratmeter stort tak på Gotland kan samla in mer än 50 kubikmeter regnvatten per år!” skriver Region Gotland i ett pressmeddelande.

Det ser relativt bra ut i vattentäkterna, uppger regionen.
Det ser relativt bra ut i vattentäkterna, uppger regionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!