Smittspridningen väntas öka – beror på nya mutationen

Smittan av covid-19 kan öka och nå en ny topp i mitten av maj, enligt Folkhälsomyndigheten. Orsaken är den nya virusvarianten. Trots detta är det i nuläget inte aktuellt med nya restriktioner.

Maria Amér, smittskyddsläkare, berättar att det är virusvarianten omikron BA.2 som dominerar i Sverige.

Maria Amér, smittskyddsläkare, berättar att det är virusvarianten omikron BA.2 som dominerar i Sverige.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-04-25 18:31

Folkhälsomyndighetens nya scenario, som sträcker sig från 20 april till 20 juli, för den fortsatta spridningen av covid-19 visar på en potentiell ny smittotopp i mitten av maj. Myndigheten beskriver spridningen som "betydande", och tror som en följd av detta att sjukhusinläggningarna kommer att öka i landet.

– Det finns förutsättningar för ökad smittspridning fram till mitten av maj, sedan förväntar man sig att spridningen ska sjunka till lägre nivåer till sommaren, säger Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland.

Ökning beror på virusvarianten omikron BA.2.

– Det finns flera undergrupper till omikron, där BA.1 och BA.2 är de stora. BA.2 tog över i Sverige ganska fort, den har en spridningsförmåga som är högre än BA.1 och verkar också göra att fler insjuknar i covid-19 trots vaccination. Men fortsatt har man som vaccinerat ett gott skydd mot svår sjukdom, säger Maria Amér.

Ytterligare en orsak för smittspridningen att ta fart igen är när skyddet från vaccinationerna i befolkningen försämras. I dagsläget rekommenderas personer över 65 år att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19, och än finns inga signaler på att övriga vuxna befolkningen får samma rekommendation i närtid.

– Man ser inte att det här nya scenariot föranleder en sådan rekommendation, och inte heller att införa några andra smittskyddsåtgärder. Sedan tidigare är det flaggat för att det kan bli aktuellt med en större vaccinationsinsats till hösten, och den beredskapen behöver vi ha, säger Maria Amér, och fortsätter:

– Vi behöver fortsatt vara tydliga med vikten av vaccination till de grupper det berör. Vi behöver också ha kvar en hög vaksamhet inom vård och omsorg, och ha koll på risken för smitta i känsliga miljöer.

I förra veckan konstaterades 14 fall av covid-19 på Gotland. Det, i kombination med att det på måndagen vårdas två personer med viruset på Visby lasarett, visar att smittspridningen just nu inte är alltför hög, enligt smittskyddsläkaren.

– Ganska länge hade vi ett lite högre antal personer som vårdades inneliggande, och det höll i sig trots att antalet nya fall sjönk drastiskt i samband med att färre testades. Att det i dag är två personer som behöver vård är ändå ett tecken på att vi har en minskad smittspridning i samhället, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!