Årets första däckrazzia genomförs strax efter avfarten till Visbytravet på väg 142 i riktning mot Roma. Två poliser tillsammans med bland andra representanter för däckbranschen och trafikorganisationen Atentis är på plats, där polisen står för kontroll av körkort och nykterhet medan de övriga kollar däcken hos de bilister som vill ha hjälp med det. En av dem är Buttlebon Lennart Kotz.
– Det är väl jättebra det här, säger han.
Hur viktigt är det att ha bra däck tror du?
– Naturligtvis är det väldigt viktigt när snön och halkan kommer sedan. När jag var yngre var jag nog inte så noga och körde nog med blankslitna däck ibland, men det har ju blivit bättre.
Lennart Kotz berättar att det inte var så länge sedan han satte på nya däck, men trots det får han inte helt godkänt vid kontrollen.
– Mönsterdjupet är bra. Men däcktrycket. Du ska ha mycket mer luft. Du har runt 2,1 till 2,2 bar, min rekommendation är 2,8. Du spar däck och du spar bränsle, säger Jörgen Eriksson som representerar däckbranschen och som med hjälp av ett par personer till snabbt och effektivt har tittat över däcken på Lennart Kotz bil.
Anna Rönnle från Atentis, som är samordnare för däckrazziorna, berättar hur det går till.
– De kollar lufttryck, mönsterdjup och ger rekommendationer och råd. De intervjuar också förarna lite grand, det är frågor som: ”när kollade du ditt lufttryck senast” och ”tror du att du har bra däck”, säger hon och fortsätter:
– Och så får man helt enkelt en gratiskoll och kanske en rekommendation, du kanske behöver byta däck, de kanske är snedslitna, du har för dåligt lufttryck.
Däckrazzior har genomförts på Gotland sedan 2007 och enligt Anna Rönnle har kvaliteten på däcken på de gotländska fordonen blivit allt bättre sedan dess.
– Vi ser färre och färre olagliga däck för varje år och det är jättekul. Och kan du förstå: vi har kanske räddat liv med den här kollen, säger hon.
Lågt lufttryck i däcken sliter mycket på däcken och gör bilen instabil att köra, enligt Anna Rönnle. Nedslitna mönsterdjup på däcken innebär framför allt en fara när det regnar.
– Ju mer slitna däck du har, desto sämre trycker däcket undan vattnet på vägen. Risken är att du får vattenplaning och då är du inte herre över din egen körning längre, du bara glider, säger Anna Rönnle.
På torsdagsmorgonen var det polisen Petter som kontrollerade de bilister som vinkats in på parkeringsplatsen vid Skrubbs.
– Jag kollar körkort, kollar nykterhet och gör en slagning på bilen och ser att den är skattad och besiktigad och i sin ordning. Och så är det bra att däckbranschen är här och kontrollerar däcken för de är både kunniga och snabba. Och jag kanske lär mig något av det också, säger han.
Anna Rundby från Roma blev också invinkad och ville ha sina däck kollade.
– Jag tycker det är bra att de gör det här. Men jag kunde inte svara på frågorna om däckdjupet eller lufttrycket. Jag brukar kolla själv ibland men det är min pappa som sköter det, säger hon och ser lite generad ut.
Och pappa verkar sköta det bra, för Anna Rundby får godkänt för både mönsterdjup och lufttryck och kan köra vidare österut.
Jörgen Eriksson har varit med på många däckrazzior och han upplever att så gott som alla blir glada över att få hjälp.
– Många har ju inte en aning om vad de åker på för däck. Däcken är viktigast, de har kontakt med vägen. Lägg pengarna på däck, det är mitt tips.