Dagarna där goda råd är gratis

Hur minskar man riskerna för gamla när det gäller fallolyckor? Varje år hamnar många äldre på sjukhus efter sådana olyckor. Just nu pågår Folkhälso-dagarna på Gotland där äldre får tips och råd om hur man ska förebygga fallolyckor.

Fotgrepp. Ann-Bodil Berggren, socialförvaltningen, visar Inger Wallberg ett par sockor med riktigt bra grepp.

Fotgrepp. Ann-Bodil Berggren, socialförvaltningen, visar Inger Wallberg ett par sockor med riktigt bra grepp.

Foto: Ulf Glimfalk

Gotland2009-09-16 04:00
Förutom att fallolyckorna orsakar lidande för äldre så orsakar de även stora kostnader för sjukvården. Under 2006 blev 314 gotlänningar, som var över 70 år, inlagda på sjukhus på grund av fallskador och det kostade 15 miljoner kronor i sjukhusvård.
Under september arrangerar kommunens folkhälsoenhet Folkhälsodagar för allmänheten och främst för de äldre.
I måndags på Almedalsbiblioteket i Visby och i går på Röda korsets Kupan i Hemse. I dag finns de på Gråbo servicehus i Visby och på fredag på Kupan i Visby. Sedan följer: Kupan i Slite den 22/9, Kupan i Fårösund den 23/9 och Kupan i Klintehamn den 24/9.
Sammankomsterna är gratis.

Kupan i Hemse
Till Kupan i Hemse kom många intresserade för att lyssna på råd och tips från: sjukgymnaster, dietister, arbetsterapeuter, fixartjänsten, anhörig stödet och många fler. Det fanns tillfälle att ställa frågor och få svar från kunniga till exempel om hur man kan förändra hemmet och göra det säkrare - utställningar och demonstrationer.

Folder
Viktigt i sammanhanget är foldern "Var rädd om dig" som delades ut. Foldern har en checklista med vars hjälp man kan göra en egen säkerhetsrond i hemmet.
Ju fler rutor man kryssar, desto säkrare miljö skapar man för sig själv.
Där står även om hur viktigt det är att äta allsidigt och tillräckligt ofta. Många fallskador orsakas av att man som äldre börjar slarva med maten och äta sämre vilket i sin tur leder till sämre blodvärden, yrsel, dålig balans och svagare muskler.
I vissa fall är det kombinationen av olika läkemedel som kan påverka risken att falla.
Foldern har tagits fram av socialförvaltningen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
En riktig förebyggare är fixartjänstens Per-Åke Olsson som fanns på plats i Hemse för att visa upp sig och berätta att han kan bokas in kostnadsfritt för att hjälpa till med många saker som kan vara svåra och innebära risk för äldre. Enda villkoret för att du ska kunna få hjälp av Per-Åke är att du är över 70 år gammal.

Kan bli permanent
Han kan sätta upp gardiner, byta glödlampor, flytta lättare möbler, sätta upp tavlor, hämta och lämna saker i källare och på vindar, flytta balkonglådor och mycket mera.
Första mars i fjol inrättades fixartjänsten för att finnas på prov under två år. Därefter ska tjänsten utvärderas och det är mycket möjligt att den sedan kommer att bli permanent om man tittar på hur flitigt bokad Per-Åke Olsson är.
- Just nu är jag fullt upptingad fram till den åttonde oktober, berättar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om