Ammis Karlsson välkomnar den kampanj som fackförbundet Kommunal nu dragit igång i hela landet. Kampanjen handlar dels om att få bättre och utökade öppettider inom förskolan och dels om att öka personaltätheten.
- Det är jätteviktigt, jag stöder den absolut, säger Ammis Karlsson när GT träffar henne på förskolan Kabyssen i Visby där hon i sällskap med 12-åriga dottern Izabella hämtar snart 2-årige sonen Fabian.
Som ensamstående vet hon hur svårt det är att pussla ihop arbetstider med hämtning och lämning på dagis. Just nu är hon arbetslös, men har brukat jobba inom handeln där det ofta förekommer obekväm arbetstid.
- Eftersom jag både är ensamstående och saknar föräldrar och den typen av socialt nätverk på ön har jag varit tvungen att tacka nej till kvällar och helger. Och det har i sin tur påverkat ekonomin, säger hon.
Kan inte jobba heltid
Ammis Karlsson är långtifrån ensam om sin situation. En undersökning som Kommunal gjort bland sina medlemmar visar att var tredje förälder varit tvungen att avstå från jobb (inte kunnat jobba heltid) för att det inte funnits barnomsorg.
Var femte förälder tycker inte att öppettiderna stämmer med deras behov.
Hälften av föräldrarna upplever dessutom press att hämta barnen tidigt från dagis - främst "för att andra gör det".
Jämställdhetsfråga
Kommunal på Gotland informerade i går personal och föräldrar på förskolan Kabyssen om kampanjen. Man delade ut informationsblad samt bjöd både barn, personal och föräldrar på grillad korv med bröd.
- Ökad tillgänglighet i förskolan är inte minst en viktig jämställdhetsfråga. I dag är det främst kvinnor som går ned i arbetstid när inte förskolan kan ta mot barnen i den utsträckning som familjen behöver, säger Magnus Jonsson, sektionsordförande på ön.
I rätt riktning
Beslutet i barn- och utbildningsnämnden tidigare i år att införa kvälls- och helgöppna förskolor på Gotland ser han som ett steg i rätt riktning.
- Det är väldigt bra, det är precis sådana åtgärder vi vill se ute i kommunerna, säger han.
Kampanjen riktas även mot personaltätheten och där ligger också Gotland ganska väl till. Här har man i snitt en anställd per 4,8 barn medan det i riket som helhet är 5,3 barn per anställd.
Men det kan bli ännu bättre. Kommunal vill att det max ska få vara 4,4 barn per förskollärare eller barnskötare. Michaela Unger, förskollärare på Kabyssen vill att barngruppernas storlek minskas rejält.
- I dag har vi 21 barn i grupperna. Det är alldeles för mycket, barn mår inte bra av att vistas i så stora grupper, det visar all forskning. 12 till 16 är lagom för de större barnen och 9 till 12 i småbarnsgrupperna, säger hon.
Även hon välkomnar kampanjen om bättre tillgänglighet och mer personal i förskolan.