Dagisköken i fara när det fattas pengar

Framtiden är oviss för köken på de gotländska daghemmen.
När 1,7 miljoner ska sparas på barnens måltider föreslås det att dagis-köken ska läggas ned.
? Det är vansinnigt. Köket är hjärtat på förskolan, säger en av de rektorer som GA talat med.

Gotland2004-11-25 06:00
Tillagningsköken på de stora daghemmen på Gotland har flera gånger diskuterats i besparingssammanhang. Nu ligger de i farozonen igen. I ett tjänstemannaförslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslår man att de 1,7 miljoner kronor som ska sparas in på måltidsverksamheten nästa år bland annat ska hämtas in genom att man lägger ned de daghemskök som ännu finns kvar. Det handlar om köken på Vitkålen, Storken, Forellen, Glasmästaren, Klubbsvampen och Kabyssen i Visby, samt på Holken i Klinte.

Levereras i kantiner
I stället för att barnens frukost, lunch och mellanmål hämtas från kokerskan i köket ska maten på de här daghemmen från och med nästa höst levereras i kantiner från närbelägna skolor. I samma förslag lägger man också upp en plan för hur man kan minska måltidspersonalens arbetstid på de skolor som får färre elever.
? När elevantalet minskar är det rimligt att vi också minskar på personalen, säger Freddy Sirland som är chef för barn- och utbildningsförvaltningens försörjningsavdelning.
Inger Göthberg, som är kostchef på förvaltningen är inte förtjust i tanken att stänga daghemsköken, men hon har svårt att se alternativa besparingar:
? Det är inte roligt om det blir så här. Mat får de, men de förlorar den känsla som finns i ett eget kök.

Köket är hjärtat i huset
Förslaget presenterades för politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott i går och det har ännu inte nått ut till personalen på de berörda förskolorna, men där reagerar man starkt när man får höra talas om förslaget:
? Köket är hjärtat i varje hus och likadant är det på förskolan, säger rektor Margrit Thienemann som ansvarar för förskolorna Forellen och Storken.
Det handlar om doften av mat och matlagning, om möjligheten att kunna servera riktig potatis, men också om den upplevelse som det är för barnen att hämta mat från kokerskan och vikten av att ha nära till kokerskan för att maten ska kunna anpassas till barnens behov. På daghemmet Glasmästaren, som också riskerar att bli av med sitt kök, är tongångarna de samma, och här är det än viktigare att barnen får mat som passar dem. På Glasmästaren finns allergiavdelningen Bubblan med barn som är allergiska mot mat av många olika slag. Hit kan allergiska barn från hela Gotland hänvisas om de inte kan gå på en vanlig förskola.
Daniel Magnusson som lagar maten på Bubblan är med redan när de allergiska barnen skolas in på daghemmet. De kan sedan diskutera igenom vad barnen kan äta och vad man måste avstå ifrån. Och Daniel anpassar sig. När han lagat den vanliga maten gör han särskilda portioner till de barn som har allergier av olika slag. Ofta handlar det om att laga mat från grunden eftersom halvfabrikat kan innehålla produkter som barnen inte tål.

Fallgropar
I en enkel rätt som korv stroganoff finns många fallgropar: Vissa barn kan inte äta den vanliga korven för att de är allergiska, andra för att de är muslimer. Vissa barn kan inte äta mjölk eller mjöl och redningen måste därför tillagas på annat sätt. Och vissa barn tål inte tomatketchup.
? Men jag försöker laga mat som är så lik den vanliga maten som möjligt, och det går bra, förklarar Daniel.
? Det kan bli väldigt många karotter ibland, men blir vi osäkra så är det lätt för oss att gå till Daniel i köket och kolla vad det är som han har lagat, säger Maud Pileborg som jobbar på Bubblan.
Freddy Sirland ger inga garantier för att de allergiska barnen på Glasmästaren ska få behålla matlagningen i huset. Specialkost lagas över allt, så den kompetensen finns i andra kök också, menar han.
?Det handlar om tryggheten för föräldrarna, säger Maud Pileborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om