Dagliga suicidärenden för polisen: "Frustrerande"

På Gotland sker i genomsnitt ett självmord i månaden och polisen åker på suicidärenden nästan varje dag. Det tar mycket resurser och är frustrerande för patrullerna.

Det kan vara frustrerande för polispatruller att köra samma person till psykiatrin flera gånger på samma dag, berättar Roger Nyd vid Gotlandspolisen.

Det kan vara frustrerande för polispatruller att köra samma person till psykiatrin flera gånger på samma dag, berättar Roger Nyd vid Gotlandspolisen.

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

Gotland2020-08-02 09:55

När en person är i stånd att ta sitt liv är det i regel polisen som får rycka ut. De gör alltid en bedömning utifrån vilka uppgifter de får till sig, och bedömer man att situationen kräver det kan polisen hämta en person enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT. Personen ska då bedömas av en läkare som avgör om hen ska tvångsvårdas.

– Vi måste göra en ny bedömning varje gång, även om psykiatrin bedömt att personen inte är suicid, säger Roger Nyd, stationsbefäl och utbildare i suicidprevention vid Gotlandspolisen.

För polisen kan det vara frustrerande att köra samma person till psykiatrin flera gånger om eftersom man vill personen väl, men Roger Nyd framhåller att de måste förlita sig på psykiatrins bedömningar.

– Ibland kan vi ha våra synpunkter. Men vi gör vårt jobb, vi kör dem dit, och sen får de göra en bedömning av personen. Det är svårt för oss att ha åsikter kring det, det är de som är professionella. Men visst, det kan väcka frustration när man hämtar en person tre gånger på en kväll, säger han.

Självmordsärendena har blivit fler på senare tid. Under våren såg polisen en tydlig ökning, men under sommaren har de gått ned till en mer normal nivå. Varje ärende tar stora resurser i anspråk.

– Det tar givetvis resurser när vi får åka ut på samma person flera gånger, varje gång tar det två patruller kanske en och en halv timme. Eftersom de här är prio 1-ärenden tar det resurser från annat vi tänkt göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!