Dags att fånga upp goda idéer

- Vi ska stanna i upprorsfasen ett tag till.Så säger Gunnar Bendelin, talesman för landsbygdsupproret på Gotland.Men snart kanske man formerar sig - under en landsbygdshövding.

Helen Kristiansson, Öja, tycker landsbygdsupproret startat bra. "Nu måste vi samordna för att bli en stark röst", säger hon.

Helen Kristiansson, Öja, tycker landsbygdsupproret startat bra. "Nu måste vi samordna för att bli en stark röst", säger hon.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2012-01-30 04:00

I går hade Gunnar Bendelin och cirka 60 andra eldsjälar från Gotlands landsbygd samlats till möte på Suderbys herrgård. Ett möte för att följa upp demonstrationen strax före jul och kanalisera alla de starka viljor som kom till uttryck då.

- Det handlar om att fortsätta den kamp som startat. Och att hitta en form där vi kan fortsätta vara en nagel i ögat på beslutsfattarna, eldade Gunnar Bendelin i sitt inledningsanförande.


Samarbete är viktigt
Under dagen diskuterade man i smågrupper. Man talade om vad som är på gång i den egna bygden, vilka konkreta frågor man vill ta tag i. Och man funderade på hur det ska göras - och av vem. Vad är regionens uppdrag? Vad ska socknarna stå för? Och hur kan man samverka?

- Vi är inte ute efter konfrontation. Landsbygdsupproret får inte stanna vid att vara en missnöjesyttring. Vad vi nu vill är att fånga upp alla konstruktiva tankar och idéer. Och vi vill hitta samverkansformer. Vi måste samarbeta för att nå nånstans. Och då menar jag även samarbeta med myndigheterna, säger Gunnar Bendelin.


Landsbygdshövding
Thomas Norrby, expert på landsbygdsutveckling från SLU, som fungerade som moderator under dagen, efterlyste en "propplösare", det vill säga en tjänsteman som inifrån kan verka för en förenkling av byråkratin.

- Jag skulle vilja att man inför möjlighetsprövningar i stället för hinderprövningar hos myndigheterna, sa Gunnar Bendelin.

Att se möjligheterna i stället för problemen. Att gasa i stället för att bromsa är något av grundandan i hela upproret.

För att landsbygdens intressen alltid ska läggas in i regionens beslut och handlande vill man att ett landsbygdsutskott bildas.

Eldsjälarna från landsbygdsupproret vill också att man utser en "landsbygdshövding". Kanske inte nödvändigtvis med den titeln, men en person på hög nivå med knytning till länet och landsbygdsutskottet.

- Vi vill få så stor tyngd i landsbygdsfrågan som möjligt, säger Gunnar Bendelin.


Almedalsveckan
Man kommer att begära att Region Gotland proklamerar ett Landsbygdens år, förslagsvis till 2014 då det också är valår.

Redan i sommar kommer landsbygdsupproret att finnas med under Almedalsveckan och dessförinnan planeras en turné över ön. Och i en lång rad grupper kommer man att jobba vidare med olika specifika frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om