Dags att öka FN:s slagkraft!
FN är tyvärr väldigt svagt i dag. Men organisationen är viktig i framtiden och dess slagkraft och inflytande måste öka.Det anser förre stats- ministern Ingvar Carlsson och han har ett flertal förslag hur detta skall bli möjligt. Bland dessa:Lägg andra världskriget till handlingarna och släpp in länder som Tyskland och Japan i FN:s säkerhetsråd.Skapa en stående styrka på 10000 man beredd att sättas in var som helst i världen där det är nöd- vändigt.
Det var en avspänd och ledigt klädd (ljus skinnjacka men utan den för en politiker närmast obligatoriska slipsen) Ingvar Carlsson som inledde med lite lätta kommentarer till att de flesta satte sig längst bak i lokalen.
Han avslöjade att arrangörerna inte rönt några större problem att övertala honom att förlänga påskens Gotlandsvistelse i Lummelundastugan med ytterligare en dag.
"Vart är världen på väg?" var den minst sagt vittomfattande rubriken för hans inledningsanförande men Ingvar Carlsson ändrade raskt om det hela till att framför allt handla om "Vad borde vi göra för att få en bättre och säkrare värld?".
Ingvar Carlsson såg fyra beslutsnivåer i framtiden: lokal, national, regional och global. Den sistnämnda för att ta itu med tunga frågor som handlar om mänsklighetens överlevnad.
<span class=MR>Värderingar</span>
Ingvar Carlsson är inte nöjd med att ideologierna på senare tid delvis fått ge vika.
Vi måste starta med att bestämma oss för vilka värderingar vi vill omsätta politiskt och som vi vill skall styra världen. Vi måste ha både karta och kompass och där ideologin är kompassen.
Med hjälp av auditoriet fastslog han ett antal värden/grunder/principer att arbeta för.
Solidaritet. Den rika världen måste dela med sig till den fattiga.
Respekt. För medmänniskans värde och där debatt/samtal är en viktig del för ökad förståelse.
Säkerhet. Individers, minoriteters , jordens.
Ingvar Carlsson såg FN som ett naturligt forum för skyddet av mäsnkliga rättigheter och dit förtryckta skulle kunna föra sina frågor. Det skulle vara möjligt att skapa en ny väg att där föra fram åsikter och debattera i nationalförsamlingen. Allt med målet ökad demokrati i världen.
Jag tror inte ett ögonblick på en världsregering eller ett världsparlament, där skulle de traditionella partierna kvarstå. En av nackdelarna med EU är kanske just att parlamentsvalen inte förmår engagera. Det är fel när bara i snitt 40 procent röstar.
Men Ingvar Carlsson är inte nöjd med FN:s läge i dag.
FN är tyvärr väldigt svagt. Men det är inte FN:s fel utan det blir vad medlemsländerna gör det till. Grundläggande är att FN har tillräckligt med pengar.
Han kritiserade därvid USA, "arrogant", som länge släpat efter med sin medlemsavgift, till 11 september förra året när man plötsligt fick ett nytt behov av FN-stöd.
Ingvar Carlsson har flera förslag hur FN skall kunna bli effektivare.
Det är dags att lägga andra världskriget bakom sig. Ta in Tyskland och Japan samt också några icke rika, stora nationer som Indien, Brasilien, Sydafrika som permanenta medlemmar i säkerhetsrådet.
Han vill också att dagens vetorätt bland permanentländerna i rådet (USA, Ryssland, Kina, England, Frankrike) avskaffas. på sikt.
Ska vi få ett kraftfullt FN måste vi ha ett ändrat säkerhetsråd.
Han vill även se en uppluckring av en av FN:s gyllene principer, att inte gripa in i medlemsstaternas inre angelägenheter.
Det höll man länge benhårt på och bröt första gången i samband med apartheidpolitiken. Då eftersom man hävdade att den på sikt kunde bli ett hot mot världsfreden.
<span class=MR>Fast FN-styrka</span>
Ingvar Carlsson har själv skrivit en rapport och lagt fram för säkerhetsrådet om ett av världssamfundets allvarligaste misslyckanden under senare år: varför FN inte kunde förhindra folkmordet i Rwanda.
Varje dag under 90 dygn dödades där fler än i World Trade Center, sammanlagt ca 800 000 personer. Den mänskliga fernissan är tunn ibland.
Han anger flera samverkande orsaker.
Det fanns för få FN-soldater på plats, 2 500, och de var illa utbildade och utrustade. Det hade antagligen räckt med 5 000 väl rustade för att stoppa folkmordet. Men det fanns en politisk ovilja, man såg bort.
Ingvar Carlsson lanserar därför tanken på en stående FN-styrka om 10 000 man, välutrustade och beredda att sättas in varhelst i världen där det behövs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!