Dags att plantera

Blåregn. En imponerande vältuktad blåregnstock, någonstans i Frankrike, full av svällande blomknoppar.foto: kajsa sundberg

Blåregn. En imponerande vältuktad blåregnstock, någonstans i Frankrike, full av svällande blomknoppar.foto: kajsa sundberg

Foto: Kajsa sundberg

Gotland2009-05-11 04:00
Förra veckan gav jag tips om blåregn. Men bilden på en välansad blåregnsstock försvann i hanteringen, så den kommer här.
Rosorna klippta? Bra. Jorden gödslad? Fint. Koll på vad som har såtts och vad som ännu ska i jorden? Lysande. Då kan det vara läge att börja plantera.
Växter som står i kruka när man köper dem kan planteras hela säsongen. Men för barrotade växter är planteringstiden vår/försommar eller höst.
Tumregeln är att vårblommande växter planteras på hösten och tvärtom, speciellt då det handlar om att plantera om rabattens perenner. Men de går att flytta på andra tider också om rötterna får vara orörda i en rejäl jordklump och man vattnar ordentligt.
Rosor ska planteras djupt, men träd och buskar ska sättas på samma djup som de stått i plantskolan. Det är viktigt med rejäla planteringsgropar där rötterna får gott om plats. Finns det skadade rötter så klipp bort de delarna. Om rotklumpen hålls på plats av säckväv så räcker det att öppna den så att stammen blir fri.
Träd behöver stöd av en påle under de första åren. Denna slås ned i gropen innan trädet sätts dit och jorden fylls i. Trampa till jorden och vattna innan gropen är helt fylld. Fyll sen upp med porös jord så att ytan blir skålformad. Då är det lättare att vattna framöver.
Både jordens och plantornas kvalitet är viktig för resultatet. Plantan ska ha rejäla rötter, men krukan ska inte vara helt knökfull och genomvuxen. Lyft plantan ur krukan och syna rötterna. Och gör några snitt i rotsystemet om de har börjat snurra sig, annars kanske plantan inte växer fast ordentligt.

Inger Kjällman undrar vad hon ska göra med vissnande påskliljeblad som skämmer rabatten. Dessutom tycker hon att det numera blir mer blad än blommor.

Bladen ska ju sitta kvar tills de vissnat för att samla näring till löken. Man kan fläta ihop dem och böja ner dem så syns de mindre. Man kan också plantera lökarna i "lökkorgar" som man gräver upp efter blomningen så att de kan stå och vissna där de inte är i vägen. Eller låta lökarna med blast ligga på tork på hönsnät. Återplanteras på hösten.
Gödsla också lökväxterna, före blomning med något kväverikt som hönsgödsel, och efter blomning med exempelvis benmjöl. Om de stått länge på samma plats kan det ha blivit trångt av lökar i jorden och sämre blomning. Plantera om.

Liljebaggarna har börjat mumsa på alla typer av liljeblad. De är lysande röda och lätta att plocka och döda. Men de känner minsta vibration och gömmer sig då snabbt. Äggsamlingar hittar man sen på undersidan av bladen, kläm sönder. Senare sitter larverna och mumsar, överdragna med avföring så inte ens fåglarna vill ha dem, och är mindre smakliga att klämma sönder. Riksförbundet Svensk trädgård skriver om ett Krav-godkänt medel, Bionim K, som ska vara verksamt mot liljebaggar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!