Dags att ta ställning till barn-vaccination
I dagarna får alla skolbarn på Gotland ett brev med erbjudande om influensavaccination.Smittskyddsläkaren Sven Blomqvist tycker att det är viktigt att många vaccinerar sig, men det finns föräldrar som är skeptiska.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Den frågan har hörts många gånger i höst. De första som ska ta ställning på allvar är föräldrarna. Den här veckan skickar skolhälsovården ut ett erbjudande om vaccination till alla vårdnadshavare. Senast den 7 oktober ska svaret vara inne och veckan därpå drar massvaccinationen igång.
Anette Palm i Visby är en av de föräldrar som redan har bestämt sig för hur hon ska svara. Anette är akupunktör och naturläkare och hon vill vara försiktig med vaccin:
- Jag vill att mitt och mina barns immunförsvar ska få vara i fred och jag är rädd för att det här vaccinet är för dåligt testat. Man har gått alldeles för fort fram.
Kinesisk medicin
Anette Palm jobbar med kinesisk medicin, där man vill fokusera på det friska. Anette väljer därför att stärka sin kropp genom att äta bra mat och avstå från antibiotika och andra läkemedel om det inte är absolut nödvändigt. Hon tycker att det talas alldeles för lite om baksidan av vaccinationer.
- Den lyfts inte fram. Man pratar bara om att vaccinet skyddar och säger ingenting om riskerna, säger Anette Palm.
- Jag vill verkligen inte råda någon att inte vaccinera sig. Var och en måste fatta sitt eget beslut, men för att göra det måste man ha information.
Ser inga risker
Anette Palm skrev en insändare häromveckan där hon ifrågasatte behovet av vaccinering och säkerheten i det vaccin som tagits fram. Smittskyddsläkaren Sven Blomqvist ser inga risker med vaccinet. Att godkännandet av det vaccin som nu tagits fram har gått så fort beror på att det har samma sammansättning som det som togs fram i samband med fågelinfluensan för några år sedan.
Smittspridningen har avklingat på senare tid. Sven Blomqvist tror att detta kommer att minska folks benägenhet att vaccinera sig.
Hade vaccinet varit klart i somras när flera svenskar behandlades i Ecmo-apparater tror han att intresset skulle ha varit större.
Kommer i vågor
Med annonser och affischer ska gotlänningar uppmanas att låta vaccinera sig. Argumenten är flera, förklarar Sven Blomqvist:
- Dels handlar det om att vi ska skydda oss själva, dels handlar det om att man med vaccinering förhindrar att smittan sprids till grupper som av olika skäl inte kan vaccineras. Det är till exempel små barn och personer som behandlas med cellgifter. Ett tredje skäl är att förhindra den belastning som det blir på samhället om väldigt många insjuknar samtidigt, säger Sven Blomqvist och fortsätter:
- Experter som har erfarenhet av den här typen av influensa är säkra på att den nya influensan kommer att komma i vågor och med tiden kan den ändra sig så att den ger upphov till svårare infektioner. Så var det både med spanska sjukan och "asiaten".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!